Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PARAMETHOXYAMPHETAMINE, VZÁCNÁ, ALE POTENCIÁLNĚ LETÁLNÍ DROGA S PODCENĚNÝMI KARDIOTOXICKÝMI ÚČINKY

H. Lubanda, J. Fixa, J. Lubanda, L. Chytil , V. Marešová, J. Hampl, T. Kovárník, V. Řezníček (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Extáze (MDMA, 3,4-methylendioxy-N-methylamfetamin) a jeho deriváty mají známé psychadelické a kardiogenní učinky. Death (PMA, paramethoxyamphetamine) je známý derivát MDMA, který má podobné účinky jako MDMA, ale s pozdním nástupem a delším trváním. Intoxikace PMA a MDMA se projevují podobně. Obě látky vyvolávají tachykardii, hypertenzi, hypertermií, multiorgánové selhání, intrakraniální hemoragie a epileptické záchvaty. Kardiotoxické účinky jsou méně známé, ale odpovídají za zvýšenou mortalitu. Jedná se hlavně o asystolii, vyvolání přechodné dysfunkce levé komory včetně ischemie myokardu.
Uvádíme případ 31-leté ženy, která užila v sebevražedném úmyslu 7-10 tablet budivé látky v domnění, že se jedná o Extázi a k tomu vypila 2 dcl whisky. S odstupem následoval křečový stav a bezvědomí. Byla přijata na neurologickou JIP v hlubokém bezvědomí s akcelerovanou hypertenzí. CT mozku bylo negativní. Dle EKG a laboratoře byly známky významného postižení myokardu. Echokardiografické vyšetření prokázalo těžkou hypokinezu přední stěny a bazálních segmentů spodní stěny s ejekční frakcí 45%. Na koronarografii byl normální nález. Toxikologické vyšetření prokázalo vysokou hladinu PMA v letálním pásmu. Po intenzivní terapii na neurologickém JIP s nutností několikadenní mechanické ventilační podpory a intravenózní terapie hypertenze, se podařilo nemocnou extubovat a posléze propustit domů ve velmi dobrém stavu.
Intoxikace PMA je život ohrožující stav, který může vést k závažnému poškození srdce. Tyto účinky jsou málo popsané a nemají jednoznačné vysvětlení. Ve srovnáním s MDMA je PMA považován za více toxický a má na svědomí větší počet úmrtí. Dle dostupných údajů se jedná o jedinou toxikologicky prokázanou závažnou intoxikací letální dávkou PMA v České republice.