Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TRANSTELEFONNÍ 12-TI SVODOVÝ EKG ZÁZNAM V ČASNÉ DIAGNOSTICE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU

A. Vyškovská, M. Weislamplová, O. Toman (Brno)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Časná diagnostika akutního infarktu myokardu (AIM) zajistí pacientovi co nejrychleji zprůchodnění infarktové tepny, stabilizaci oběhu a stavu a tím i omezení velikosti infarktového ložiska. Diagnóza AIM pomocí 12-ti svodového EKG přímo při prvním kontaktu lékaře Zdravotnické záchranné služby (ZZS) a následný převoz pacienta (dle regionalizace) do nejbližšího kardiocentra k provedení přímé perkutánní koronární intervence (PPCI) výrazně zkrátí přednemocniční fázi AIM.
Metodika: Od ledna 2005 byl ve spolupráci se ZZS Jihomoravského kraje zřízen na Koronární jednotce IKK FN Brno nový transtelefonní systém přenosu 12-ti svodového EKG. Tento systém spočívá v tom, že tým ZZS na místě zásahu provede EKG záznam pacienta, který přes mobilní telefonní linku z vozu ZZS odešle přímo do počítače na dispečinku KJ. Zde se zobrazí 12-ti svodový EKG záznam, který vyhodnotí lékař KJ. Následně se lékař ZZS z místa zásahu spojí telefonicky s lékařem KJ, který dle EKG záznamu, subjektivních a objektivních příznaků pacienta rozhodne o převozu pacienta na Koronární jednotku nebo do regionální nemocnice. Od uvedení tohoto systému do provozu v lednu 2005 bylo k dnešnímu datu na naše pracoviště odesláno 96 záznamů z regionu Jihomoravského kraje.
Závěr: Transtelefonní 12-ti svodový EKG záznam při podezření na AIM přímo z místa prvního kontaktu s lékařem umožňuje při diagnóze AIM přímý transfer do kardiocentra k provedení PPCI. Výrazně se takto omezí zdržení při event. transportu nejprve do regionální nemocnice a následném dalším transferu do kardiocentra.