Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU, FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ ZAHÁJENÍ LÉČBY

O. Boček, P. Kala, P. Jeřábek, P. Neugebauer, M. Poloczek, M. Vytiska, J. Pařenica (Brno)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Jedním ze základních faktorů ovlivňujících rozsah postižení funkce srdce po IM je zahájení léčby. Zatímco doba diagnostiky IM a přípravy k intervenční léčbě IM je v zaběhnutém centru minimalizována, v intervalu vznik potíží- příjezd do PCI centra existují významné rozdíly. Cílem bylo zhodnotit vliv různých faktorů na délku tohoto intervalu.
Metodika:  Retrospektivní zhodnocení souboru pacientů, léčených v našem  PCI centru s diagnózou AIM v letech 2000-2005. Z analýzy byli vyřazeni pacienti s nejasně definovaným vznikem potíží a pacienti v dané chvíli hospitalizovaní. Byl sledován vliv místa bydliště, již prodělaného IM, věku, rodinné anamnézy, diabetu a pohlaví.
Výsledky: V letech 2000-2005 bylo s dg. AIM léčeno v našem PCI centru celkem 1334 pacient s diagnózou AIM. Přesné časové údaje o intervalu vznik bolestí – příchod do PCI centra byly známy u 1241 pacientů. Překvapujícím zjištěním je, že infarkt myokardu v anamnéze pacienta není zárukou zkrácení průměrného předhospitalizačního intervalu / 241,3 min. s anam. IM proti 225,6 min. bez anam. IM/. Naopak tendence ke zkrácení intervalu se ukazuje u pac. s rodinnou anamnézou ICHS / 208,8 min. u poz. RA proti 232,6min. u neg. RA /. Interval se postupně prodlužuje s věkem pacienta od 135min u pac. do 30 let do 246,5 u pac. 70 a více let. Nejdelší průměrný interval je však u pacientů 30-39 let přicházejícíh z Brna. Nejzásadnější prodloužení intervalu dle očekávání přináší bydliště mimo Brno / 259,7 min. proti 173,6 min.
Závěr:  Prodloužení intervalu vznik potíží- příjezd do PCI centra k léčbě AIM u pacientů s prodělaným IM v anamnéze je překvapivým zjištěním, ukazujícím na rezervy v působení ošetřujících lékařů. Současně nejdelší průměrný interval u pacientů 30-39 let z města Brna ukazuje také na rezervy ve veřejné osvětové činnosti.

Podpořeno VVZ MŠMT-MSM 0021622402