Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CHIRURGICKÁ LÉČBA CHRONICKÉ TROMBOEMBOLICKÉ PLICNÍ HYPERTENZE

J. Lindner (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: Česká asociace akutní kardiologie

Úvod a metodika. Chronická tromboembolická plicní hypertenze (CTEPH) je důsledkem opakovaných plicních embolizací. Symptomatická neléčená má velmi nepříznivou prognózu. Endarterektomie plicnice (PEA) představuje potenciálně kurativní metodu pro pacienty s CTEPH, především při postižení centrálních větví plicnice. Principem operace je odstranění organizovaného fibrotizovaného trombu s částí cévní stěny plicnice, v cirkulační zástavě v hluboké hypotermii. Mortalita PEA se pohybuje v rozmezí 5-24%.
Výsledky. V září 2004 byl zahájen program PEA v Kardiocentru VFN v Praze a do konce roku 2005 jsme operovali 19 nemocných (průměrný věk 46 let, střední tlak v plicnici 54,65 ± 6,34 mmHg, funkčně NYHA III+IV). Průměrná doba cirkulační zástavy byla 51 minut, průměrná délka operace 7,5 hodiny, doba umělé plicní ventilace se pohybovala od 17 do 212 hodin. Časná mortalita byla 5,26%, zemřela jedna nemocná 9.den po operaci na bronchopneumonii. U všech pacientů došlo k významnému poklesu tlaků v plicnici, snížení plicní cévní rezistence a zároveň ke vzestupu srdečního výdeje. Funkční zdatnost posuzovaná testem šestiminutovou chůzí se pooperačně výrazně zlepšila a funkční klasifikace NYHA se zlepšila na stupeň I a II. Snížil se stupeň trikuspidální regurgitace a došlo téměř k normalizaci velikosti srdečních oddílů.
Závěr. PEA je v indikovaných případech efektivní a kurativní metodou. Operace vede v optimálním případě k normalizaci hemodynamických parametrů, k výraznému zlepšení funkční zdatnosti a kvality života. Pětileté přežívání je 75-80 % a výrazně předčí výsledky transplantace plic nebo farmakoterapie u tohoto onemocnění. V ČR lze očekávat desítky kandidátů této operace ročně, racionální nutností je centralizace nemocných .