Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ČASOVÁ A PERSONÁLNÍ NÁROČNOST VÝJEZDŮ ECMO TÝMU. ANALÝZA ZKUŠENOSTÍ ECMO CENTRA

J. Bělohlávek, M. Hubatová, F. Mlejnský (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 14. konference akutní kardiologie

Úvod: ECMO (extrakorporální membránová oxygenace) je invazívní metoda náhrady či podpory funkce selhávajících plic a/nebo srdce. Většina indikací je urgentních a transport kriticky nemocného pacienta z nemocnice bez možnosti léčby ECMO často není možný. V takových případech je kontaktováno ECMO centrum, z kterého po schválení indikace výjezdu vyjíždí ECMO tým, který pacienta v referující nemocnici kanyluje a následně transportuje do ECMO centra. V této analýze jsme se pokusili zhodnotit časovou a personální náročnost takovýchto výjezdů.

Metody: administrátor ECMO programu VFN (MH) vede databázi personálního obsazení a časové náročnosti výjezdů.

Výsledky: za období od ledna do konce září 2016 bylo uskutečněno celkem 16 výjezdů s následnou kanylací ECMO. Těchto výjezdů se účastnilo celkem 12 lékařů, 4 perfuzionisti a 6 sester intenzívní péče. Celková časová náročnost ve formě osobo/hodin byla 187 hodin, většina byla v pracovní době (104 hodin), mimo pracovní dobu to bylo 73 hodin, v sobotu a neděli 11 hodin). Nejvíce času na výjezdech očekávaně strávili perfuzionisté.

Závěr: dostupnost specializovaného ECMO týmu je zásadním předpokladem úspěšného využití ECMO v kritických případech, kdy není možno zajistit transport pacienta do ECMO centra. Přestože v absolutním počtu není množství výjezdů až tak vysoké, je personálně i časově náročné a vyžaduje pečlivou přípravu týmu s trvalým zajištěním zastupitelnosti příslušných expertů.