Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MYOKARDIÁLNÍ POŠKOZENÍ PŘI TĚŽKÉ BAKTERIÁLNÍ INFEKCI - PILOTNÍ PROJEKT.

T. Hnátek, J. Daněk, E. Bartáková, L. Pospíšilová, M. Malý, M. Zavoral (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, 14. konference akutní kardiologie

Úvod:
Těžká bateriální infekce, resp. sepse může působit významně kardiodepresivním účinkem včetně myokardiálního poškození.
Odrazem toho bývá nejprve porucha diastolické, následně systolické funkce levé komory.

Cíle studie:
1/ Zjistit k jak velké elevaci kardiospecifických markerů dochází u nemocných s těžkou bakteriální infekcí v akutním stadiu.
2/ Stanovit vývoj diastolických parametrů v daném souboru.

Metodika:
Zařadili jsme 21 pacientů hospitalizovaných v ÚVN s diagnózou těžké bakteriální infekce, resp. sepse.
V den přijetí byly provedeny odběry, kontrolní 3.-5.den. Ve stejných rozestupech jsme realizovali echokardiografické vyšetření, byl hodnocen poměr vln E/Em. Vzorky byly standardně centrifugovány a zmrazeny na -80°C, následně jsme stanovili hs-troponin T (Roche©), 99. percentil 14 ng/l. 

Výsledky:
Průměrný věk nemocných činil 54,7±18,8 let (medián 61 let), (18-90let). Ženy tvořily 43%.
V průběhu studie nedošlo u jednotlivých pacientů k významným změnám diastolických parametrů (poměr E/Em). Abnormální hladinu hs-troponinu T konstatujeme vstupně u 12 nemocných, průměrná hodnota 36,7±55,4 (medián 21) ng/l. Kontrola 3.-5. den prokazuje 13 pozitivních nálezů s průměrnou hodnotou 39,7±58,4 (medián 19) ng/l, rozdíl není statisticky signifikantní, p=NS, Mann-Whitney test. Soubor jsme následně rodělili na jedince starší 60 let (10) a mladší (11).
Ve skupině starších je vstupní pozitivita troponinu přítomna u všech jedinců, ve skupině mladších pacientů pouze u 2, p<0,05 (χ²-test).

Závěr:
Naše předběžné výsledky podporují teorii závislosti hladiny hs-troponinu T na věku, která je vrámci zánětlivého stavu zvýrazněna. Běžně užívané hodnocení diastolické funkce z transmitrálního toku a pulzního TDI patrně není dostatečně citlivé k zachycení drobných změn diastolických parametrů. Hodnocení je tak nutno rozšířit o pokročilejší tkáňově dopplerovské techniky.