Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CARDIAC ARREST CETRUM - PRVNÍ ZKUŠENOSTI

J. Seiner, R. Polášek, O. Černý, J. Karásek (Liberec, Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, 14. konference akutní kardiologie

Úvod: Zatímco centralizovaná, koordinovaná a specializovaná péče o pacienty s akutním koronárním syndromem, cévní mozkovou příhodou nebo polytraumatem je po mnoho let zavedenou a fungující praxí, léčba pacientů po náhlé zástavě oběhu a úspěšné resuscitaci (OHCA) není v Libereckém kraji systematicky organizována. Pacienti s OHCA hospitalizovaní na specializovaném pracovišti s nepřetržitou dostupností koronární intervence a hypotermie mají lepší prognózu z hlediska mortality i neurologického stavu. Transport pacientů po úspěšné resuscitaci do vzdálenějšího mimospádového zařízení není spojen s vyšším rizikem závažných komplikací.
V doporučení Evropské resuscitační rady pro rok 2015 jsou cardiac arrest centra zmiňována a očekává se jejich brzké zavedení v řadě evropských zemí.
Metoda: Ve spolupráci se Záchrannou službou Libereckého kraje jsou pacienti splňující kritéria OHCA spolu s přenosem EKG primárně referováni na koronární jednotku KNL. Prezentujeme iniciální data z prospektivního registru za 6 měsíců.
Výsledky: Od 1.4. do 30.9. 2016 bylo v rámci CAC přijato 25 pacientů. 20 (80%) mužů (61 let ± 6,7), 5 (20%) žen (63,8 ± 7,8). Primárním rytmem byla komorová fibrilace nebo tachykardie u 60%, asystolie u 28%, bezpulzová elektrická aktivita u 12% pacientů. Kardiovaskulární příčina zástavy byla identifikována u 72% pacientů. Akutní koronární syndromy byly příčinou 40% zástav. Selektivní koronarografie byla provedena u 14 (56%) pacientů. Revaskularizováno bylo 10 pacientů (9 PCI, 1 CABG). 30-denní mortalita byla 52%. 58,3% přeživších pacientů bylo po 30 dnech v dobrém neurologickém stavu (CPC 1, 2).
Závěr: Naše první zkušenosti s novým systémem centralizované krajské péče o OHCA ukazují na dobrou proveditelnost této metodiky a s průběžnými úpravami představují perspektivu vedoucí k zlepšení péče, její časnosti a dostupnosti pro všechny pacienty v regionu.