Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEUROLOGICKÝ VÝSLEDEK U PACIENTŮ PO FIBRILAČNÍ ZÁSTAVĚ OBĚHU

P. Tůmová, P. Fujanová, M. Čapková, M. Hromádka, R. Rokyta (plzeň)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 14. konference akutní kardiologie

Abstrakt:

Neurologický výsledek u pacientů po fibrilační zástavě oběhu

Autoři, pracoviště: Pavlína Tůmová, Petra Fujanová, Miluše Čapková, Milan Hromádka, Richard Rokyta, Kardiologické oddělení, Komplexní kardiovaskulární centrum FN Plzeň

Úvod: Fibrilace komor je porucha srdečního rytmu projevující se zástavou oběhu vyžadující okamžité zahájení KPR (kardiopulmonální resuscitace). Kvalitně prováděná TANR a následně rozšířená KPR prokazatelně přispívají k lepšímu klinickému výsledku a snížení rizika posthypoxického poškození mozku. Stanovení prognózy je velmi obtížné.

Cíl: Analýza neurologického výstupu u pacientů po KPR pro fibrilační zástavu hospitalizovaných na K JIP v časovém období 1/2015-9/2016.

Metodika: Neurologické zhodnocení 56 pacientů po fibrilační zástavě oběhu vyžadujících umělou plicní ventilaci, analýza kontinuálního EEG, evokovaných potenciálů a CPC (cerebral performance category score) ve vztahu k hodnotě NSE (neuronspecifická enoláza) a hypersenzitivnímu troponinu T.

Závěr: Výsledky budou prezentovány během sdělení. Nemocní po srdeční zástavě vyžadují komplexní intenzivní a resuscitační péči. Nedílnou součástí péče o tyto nemocné je podrobné neurologické zhodnocení, které je třeba provádět s časovým odstupem.