Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PLICNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE - ŽIVOT S NÍ A LÉPE BEZ NÍ

D. Hetclová (Olomouc)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 14. konference akutní kardiologie

Plicní arteriální hypertenze (PAH) je nevyléčitelné onemocnění plicních arteriol, které je charakterizováno vzestupem tlaku v plícnici nad 25mmHg. Příčinou vzniku mohou být systémová onemocnění pojiva, jater, infekce HIV, abúzus některých léků, ale v převážné většině jde o idiopatickou nebo familiární PAH (43%).

Medián přežití pacientů s neléčenou PAH je pak 2,8 let. Je proto důležité toto onemocnění co nejdříve rozpoznat, diagnostikovat a léčit. Pacienti s touto diagnózou jsou ve spolupráci s kardiology, praktickými lékaři či pneumology směřovány v České republice do specializovaných center v Praze a v Olomouci, která se touto problematikou zabývají.

V našem sdělení bychom Vám představili kazuistiku pacientky nar. 1987 s idiopatickou PAH, u které se první symptomy objevily 6 měsíců po porodu. Léčba pacientky, která byla v časné fázi ovlivněna laktací, byla zahájena 7/ 2013. Specifická léčba zahrnovala i subkutánní podávání treprostinilu, což vyžadovalo aktivní účast pacientky a zvládání komplikací spojených s touto léčbou. V roce 2014 došlo k postupnému zhoršování zdravotního stavu a v srpnu 2014 byla pacientka zařazena na WL k transplantaci plic, která se uskutečnila v říjnu 2015. V současné době je pacientka po transplantaci plic a dále vychovává svého syna.