Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM ARTERIA RADIALIS VE FN MOTOL – 10TILETÉ VÝSLEDKY

B. Laca, M. Horn, J. Burkert, A. Kolesár, J. Vojáček, J. Hlubocký, T. Honěk, J. Veselka, D. Tesař (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Arteria radialis (AR) je stále častěji užívána k arteriální revaskularizaci myokardu, zejména  pro jednoduchost odběru, nízký výskyt perioperačních komplikací a velmi dobré dlouhodobé výsledky.
Arterii radialis (AR) užíváme na našem pracovišti k vícečetné arteriální revaskularizaci myokardu nebo při nedostatku jiných štěpů systematicky od roku 1995. Celkem bylo operováno 170 pacientů. RA odebíráme jako pedikl se satelitními žilami fascií a preservujeme  v heparinizované krvi s papaverinem. Pooperačně neužíváme žádnou spasmolytickou terapii.
Retrospektivně jsme zhodnotili 158 pacientů s AR, přičemž jsme vyřadili pacienty s kombinovanými výkony. Průměrný věk pacientů byl 57 (34-79) roků, 35 (22%) bylo ženského pohlaví. Časná mortalita byla 3,2% (5/158). Střednědobá průchodnost AR, ověřená u části pacientů, byla 88,9%. V dlouhodobém sledování přežívá podle údajů ÚZIS 91,1% (144/158) pacientů. V dotazníkové studii odpovědělo 81,9% (118/144) pacientů se střední dobou sledování 53,5 (4-113) měsíců . Zlepšení obtíží udalo 96,6% dotázaných, IM prodělalo 5,9% pacientů, rekatetrizováno  pro obtíže bylo 22,9% pacientů. Event-free survival byl 76,3 %.  V pooperačním průběhu byly provedeny jen 4 revize pro krvácení (2,5%) a nezaznamenali jsme dehiscenci sterna. Pacienti si nestěžovali na zhoršené prokrvení ruky po odběru. Jen v jednom případě se rána po odběru AR nezhojila p.p.i.
Autoři se domnívají, že je příznivé dlouhodobé výsledky opravňují k využití arteria radialis k elektivní arteriální revaskularizaci myokardu v kombinaci s arteria mammaria interna.