Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LEADLESS STUDIE – FOLLOW-UP PRVNÍCH 24 PACIENTŮ PO IMPLANTACI „BEZDRÁTOVÉHO“ KARDIOSTIMULÁTORU

J. Petrů, L. Šedivá, J. Škoda, J. Šimon, M. Janotka, M. Chovanec, V. Reddy, P. Neužil (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. arytmologické sympozium

Úvod:
Trvalá kardiostimulace je zatížena nezanedbatelnými akutními i dlouhodobými komplikacemi. Implantace leadless stimulátoru je alternativní metoda stimulace, jejíž výhodou je právě absence či minimalizace výše popsaných rizik. Cílem analýzy je zhodnocení sledování prvních 24 nemocných s implantovaným stimulátorem Nanostim LCP (studie LEADLESS).

Soubor, metoda, výsledky:
Do studie bylo zařazeno 33 pacientů (3 evropská centra). V naší nemocnici byla implantace provedena u 24 nemocných (9 žen, 15 mužů, věk 76,4±8,4 let). Všechny implantace v naší nemocnici - období od 2.12.2012 do 6.4.2013 - proběhly bez komplikací. Průměrná délka sledování je 41 měsíců. Indikací k implantaci byly: perzist./permanentní fibrilace síní (17 pac.), asystolické pauzy se synkopami (3), intermit. AV blok (2) a sick sinus syndrom s intermit. pauzou přes 3sec (2). Nebyly pozorovány žádné akutní komplikace – dislokace stimulátoru, srdeční tamponáda, apod. Čtyři nemocní v průběhu sledování zemřeli – bez souvislosti s kardiostimulací. Stimulační parametry byly v průběhu sledování stabilní. Při poslední kontrole byl průměrný stimulační práh 0,55V/0,4ms, sensing vlny R 10,8mV, impedance 581ohm, napětí baterie 3,28V, odhad životnosti baterie u 15 pacientů ještě přes 10 let a u zbylých v průměru 7,2 let. Stimulace se uplatňovala při poslední kontrole ve 42,1%, režim ze senzorem VVIR byl aktivován u 6 pacientů. U jednoho nemocného byla v odstupu 38 měsíců od implantace nutná extrakce leadless stimulátoru pro jeho malfunkci (nemožnost interrogace). Výkon proběhl zcela bez komlikací.

Závěr:
Leadless stimulace (Nanostim LCP) vykazuje vynikající procedurální i střednědobý bezpečnostní profil. Prokázali jsme možnost kompletní extrakce leadless stimulátoru po více než třech letech od implantace. Odhadovaná životnost baterie na konci sledování je u většiny pacientů stále větší než 10 let.