Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ABLACE SUPRAVENTRIKULÁRNÍCH ARYTMIÍ, KROMĚ ABLACE FIBRILACE SÍNÍ, NÁŠ SOUBOR

L. Šedivá, J. Petrů, M. Janotka, M. Chovanec, J. Škoda, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. arytmologické sympozium

Úvod:

Ablací konvenčních arytmií řešených v komplexních kardiovaskulárních centrech ubývá. Tyto arytmie bývají z větší části řešeny v menších centrech a arytmie typu AVRT, AVNRT, případně v indikovaných situacích flutteru síní jsou řešeny nefarmakologickou cestou jako metodou první volby

Soubor nemocných a metodika:

Na našem pracovišti bylo v roce 2014-8/2016 provedeno 118 ablací přídatné dráhy. Dále bylo provedeno 333 ablací pomalé dráhy pro AVNRT. Samostatná ablace flutteru síní ( mimo případů ablace spojené s fibrilací síní ) bylo provedeno u 238 nemocných. Do pojmu konvenčních ablací se zařazuje také neselektivní ablace AV junkce, která byla na našem pracovišti realizována ve 100 případech. Výhradně se jednalo o nemocné s implantovaným biventrikulárním stimulačním nebo defibrilačním systémem, k upřednostnění resynchronizace. V malém počtu případů se jednalo o nemocné s dále již jinak neřešitelnou fibrilací síní, často po opakovaných ablačních výkonech v levé síní a komplexním nálezem. Ve svém sdělení předložíme i některé zajímavé nálezy z naší praxe.

Výsledky a závěr:

Akutní úspěšnost ablace konvenčních arytmií na našem pracovišti činí více než 98%. Nezaznamenali jsme žádnou závažnou komplikaci a opakování výkonu bylo potřeba několika málo procentech případů. Naše výsledky se neliší od literárně udávaných dat.