Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ ABLACE FOKÁLNÍ SÍŇOVÉ TACHYKARDIE Z OBLASTI MEZISÍŇOVÉHO SEPTA: ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA

B. Aldhoon, P. Peichl, D. Wichterle, R. Čihák, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Fokální síňová tachykardie (ST) z oblasti mezisíňového septa je méně obvyklou arytmií v dospělosti. Z důvodu anatomické komplexnosti může být její mapování a následná katetrizační ablace obtížnější oproti ST z jiných lokalizací.

Cíl: Hodnocení charakteristik a dlouhodobých výsledků pacientů po katetrizační ablace ST z oblasti mezisíňového septa.

Metody: Do studie bylo zařazeno 25 konsekutivních pacientů (věk 59,1 ± 11 let; 24% mužů), kteří podstoupili katetrizační ablaci pro symptomatickou fokální ST z oblasti mezisíňového septa. 3D mapovací systém byl použit v 96% a intrakardiální echokardiografie v 68% případů.

Výsledky: U 9 pacientů byla již v minulosti provedena ablace pro jinou arytmii (4 pacienti pro fibrilaci síní, 4 pacienti pro AVNRT a 1 pacient pro komorovou ektopii). Na konci výkonu bylo dosaženo nevyvolatelnosti tachykardie u 23 (92%) nemocných. ST byla odstraněna u 13 (52%) nemocných z pravé strany septa, u 5 (20%) z nekoronární aortální kapsičky a u 5 pacientů (20 %) bylo nutno použít kombinovaný přístup, z čehož u jednoho pacienta bylo nezbytné provést ablaci v levé síni. U 6 (24%) nemocných byla přítomna a současně odstraněna fibrilace síní. Tři z 5 pacientů, u nichž došlo k recidivě téže síňové tachykardie, podstoupili druhý ablační výkon, který byl bezprostředně úspěšný. V dlouhodobém sledování 30,1 ± 23,9 měsíců od poslední ablace došlo k recidivě původní tachykardie u 2/25 (8 %) pacientů, u nichž při antiarytmické léčbě je stav stabilizován. U dvou pacientů došlo k recidivě fibrilace síní a jeden pacient zaznamenal komorovou ektopii, která nebyla dříve dokumentována.

Závěr: Fokální ST z mezisíňového septa lze bezpečně odstranit katetrizační ablací s výbornou dlouhodobou účinností. Většinu ST z této lokality lze odstranit z pravé strany septa, u menší části z nekoronární kapsičky nebo kombinovaným přístupem.