Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSLEDKY 5-LETÉHO SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ PO TAVI, ANALÝZA ECHOKARDIOGRAFICKÝCH A KLINICKÝCH DAT.

R. Petr, H. Línková, E. Pašková, V. Kočka, P. Toušek (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod. TAVI je metoda volby u symptomatických pacientů s významnou aortální stenózou, kteří jsou kontraindikováni kardiochirurgem pro vysoké operační riziko či přítomnost významných komorbidit.

Cíl. Analýza echokardiografických parametrů a klinických dat pacientů 5 let po implantaci TAVI.

Metodika. Do konce roku 2011, bylo celkem ve FNKV provedena implantace TAVI u 38 pacientů. Průměrný věk pacientů byl 81,1 ± 5,9 let, z toho 18 (47,4%) byli muži. Všichni pacienti absolvovali podrobné kardiologické vyšetření včetně echokardiografie před implantací a 1x ročně po implantaci po dobu 5 let. Analyzovali jsme mortalitu a její klinické prediktory a echokardiografické parametry před, po implantaci a při 5-leté kontrole.

Výsledky. 5-letá mortalita byla celkem 47% (18 pacientů). Pacienti, s přěžitím menším než 5 let nebyli statisticky signifikantně starší (81,7 vs 80,7 let, p=0,58), neměli statisticky signifikantně vyšší logistické EUROSCORE před výkonem (24,9% vs 22,4%, p=0,62), ale byl u nich trend k nižší EF před výkonem (48,9% vs 54,7%, p=0,10) a měli signifikantně větší preprocedurální mitrální regurgitaci (průměrný stupeň 1,6 vs. 1,1, p<0.05). V průběhu 5-letého sledování nebyla u žádného pacienta zaznamenána klinicky významná degenerace aortální bioprotézy. Celkem 14 pacientů absolvovalo echokardiografickou kontrolu v odstupu 5 let, u těchto pacientů byla na náhradě průměrná V max 1,8 ± 0,4 m/s, PG max 13,7 ± 5,6 mmHg, PG mean 8,2 ± 3,5 mmHg. U 2 pacientů byla na náhradě paravalvulární regurgitace 2/4.

Závěr. Relativně vysoká 5 -letá mortalita je spojená s vysokým věkem populace a jejich komorbiditami. Preprocedurální MR ovlivňovala mortalitu v našem souboru. Nebylo zaznamenáno žádne selhání aortální bioprotézy. Vzhledem k echokardiografickým parametrům v odstupu 5 let po implantaci, představuje TAVI bezpečnou metodu i z hlediska dlouhodobého efektu.