Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STANOVENÍ REZISTENCE NA KLOPIDOGREL POMOCI AGREGOMETRIE INDUKOVANOU ADP SE SPECIFICKÝM INHIBITOREM PGE1.

F. Kováčik, M. Hutyra , J. Přeček, O. Moravec , T. Skála, M. Táborský, L. Slavík, J. Úlehlová, V. Krčová, A. Hluší (Olomouc)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: Antiagregační terapie patří stále mezi nejčastěji používané opatření k prevenci trombotických příhod u kardiovaskulárních onemocnění. Má dobrý klinický efekt, ale stale víc důkazů poukazuje, že u řady pacientu existuje stále vysoká reziduální agregační aktivita krevních destiček). Pomocí laboratorních metod můžeme odhalit klopidogrel "non-respondery" nebo " low – respondery ". Novější metody jsou založeny na sledování reziduální agragability krevních destiček (metody agregace) nebo na detekci počtu volných epitopů pro navázání vazbu specifické monoklonální protilátky jako je VASP (vasodilator-stimulated phosphoprotein)

Metodika: Cílem naší studie bylo srovnání optické (LTA) a impedanční (MEA) agregometrie pro stanovení rezistence na klopidogrel po indukci ADP v koncentraci 20 mikromol / l s nebo bez prostaglandinu E1 (PGE1).

Výsledky: Ve skupině 84 pacientů s kardiovaskulárním onemocněním (CAD) se zjistilo, že je zhoršena individuální odpověď na léčbu klopidogrelem u 11,9% a 10,7% pacientů s použitím MEA a LTA, v daném pořadí, indukované ADP s PGE1. LTA a MEA metody po indukcí ADP s PGE1 a bez PGE1 byly statisticky porovnány pomocí Spearmanové neparametrické korelační analýzy. Obě metody s použitím PGE, vykazovaly pozitivní významnou korelaci (p = 0,003), oproti výsledkům bez PGE1, které nevykazovaly významnou korelaci (p = 0,732).

Závěr: citlivost metod pro detekci rezistence na klopidogrel dobře koreluje s jinými údaji v literatuře, což naznačuje, že existuje 5% až 30% klopidogrel “low responderů“ v závislosti na použitém typu testu funkce destiček a kritériích pro vymezení (definování) „low respodera“. Tyto výsledky favorizují provádění testu MEA indukováné ADP s PGE1, speciálně pro identifikaci “low-responderů“ na klopidogrel.