Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ATYPICKÉ INTRAKARDIÁLNÍ ÚTVARY

Z. Vavera, M. Solař (Hradec Králové)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Přinášíme případ 37-letého hypertonika s mírnou hypertrofií a známou mírnou systolickou dysfunkcí levé komory (LK). V místě bydliště přijat pro týden trvající respirační infekt, dušnost NYHA III-IV, hemoptýzu, bolest na hrudi a srdeční selhání. Důvodem překladu na naši kliniku byly těžké oboustranné zánětlivé změny plicního parenchymu a defekty v náplni obou srdečních komor na CT hrudníku (obr 1).

Při vstupním vyšetření dominovaly klinickému obrazu známky sepse a težkého srdečního selhání. Na EKG AV blok I. stupně, hypertrofie a zatížení LK. Echokardiografie potvrdila těžkou systolickou dysfunkci obou komor s ejekční frakcí difuzně hypokinetické LK 25 % a mírnou plicní hypertenzi. Perikardiální výpotek ukazoval na možné zánětlivé postižení myokardu. Nejzávažnějším nálezem však byly vícečetné cystické struktury s tenkou undulující membránou a echogenním obsahem v hrotech obou srdečních komor (obr. 2). Podezření na echinokokózu, podporované anamnézou chovu psů a cestování, bylo vyloučeno na základě PCR vyšetření krve a absence cystických útvarů v parenchymových orgánech a mozku. Bronchoskopicky nezastiženo aktivní krvácení, ani známky tumoru. 

Nemocný byl léčen diuretiky, širokospektrými antibiotiky a antikoagulační léčbou. Při této terapii došlo ke klinickému zlepšení a ústupu známek srdečního selhání. Při kontrolním UZ vyšetření srdce s odstupem týdne došlo ke zmenšení intrakardiálních útvarů, které po dalším týdnu vymizely zcela. Došlo také ke zlepšení ejekční frakce LK na 45 % a vymizení perikardiálního výpotku. Koronární tepny byly bez stenóz.

Retrospektivně byl stav hodnocen jako oboustranné srdeční selhání s mnohočetnými neobvyklými intrakardiálními tromby při myokarditidě precipitující z těžké oboustranné pneumonie a preexistující mírné systolické dysfunkce, pravděpodobně při dlouho trvající hypertenzi.