Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OMENTIN-1 JAKO POTENCIÁLNÍ MARKER AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU A KORONÁRNÍ ATEROSKLEROZY?

A. Smékal, J. Václavík, D. Stejskal, R. Richterová, M. Švesták, M. Táborský  (Olomouc, Ostrava, Prostějov, Nový Jičín)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: Adipokiny jsou hormony tvořené tukovou tkání, které mají vliv na kardiovaskulární systém. Omentin je adipokin s pozitivními vlivy na kardiovaskulární systém svými protizánětlivými a antiaterosklerotickými účinky. Cílem této práce bylo analyzovat hladiny Omentinu-1 v lidském séru a prozkoumat, zda-li je možné jej považovat za marker koronární aterosklerozy a akutního infarktu myokardu.

Design a metody: Klinicky jsme testovali sérové hladiny omentinu metodou ELISA u 61 mladých jedinců s anamnézou akutního infarktu myokardu a 39 zdravých kontrolních jedinců.

Výsledky: Hladiny omentinu-1 v séru jsou významně vyšší u zdravých jedinců (625,4 ± 378 mg / L) ve srovnání s mladými pacienty s anamnezou akutního infarktu myokardu (AMI; 103,1 ± 62,7 mg/ L), (P <0,01). Omentin-1 v plasmě je také významně vyšší u neobézních pacientů (body mass index - BMI 30 kg / m2) a koreluje negativně s hodnotami glykémií, kreatininu, C-reaktivního proteinu a kyselina močové.

Závěr: Došli jsme k závěru, že omentin-1 je novým potenciálním markerem AMI , metabolické homeostázy po AMI a koronární aterosklerozy.