Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROZSÁHLÉ DISEKUJÍCÍ ANEURYSMA AORTY - 20 LETÉ PŘEŽITÍ.

V. Kopal, P. Dulanský, R. Tarnoczy (Přerov)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod:Hypertenze svými důsledky zůstává trvalým medicínským problémem. Mezi nejzákeřnější diskvalifikující komplikace patří vývoj disekujícího aneurysmatu aorty, což představuje život ohrožující stav.

Kazuistika: Je referována kazuistika ženy s 36 letou anamnézou hypertenze. V roce 1996 bylo při progredující dušnosti diagnostikováno rozsáhlé vakovité aneurysma distální části oblouku s disekcí od levé podklíčkové tepny až do bifurkace s přechodem na AIC vlevo s parciální trombozou. Byl zvolen konzervativní postup. Nemocná byla léčena 4kombinací antihypertenziv, hypolipidemiky a antitrombotiky.
V roce 2013 byla při kontrolním CT vyšetření zjištěna progrese velikosti vaku subrenálně až na 10cm. Byla indikována rozsáhlá rekonstrukce - resekce + TAAA od levé podklíčové tepny až do obou ilických tepen s implantací 3 viscerálních a renálních tepen. I přes náročnost operace a komplikovaný pooperační průběh - náhrada krevních ztrát 44l, recidivující pleurální výpotky, stenoza levého bronchu, peréza levého rekurentího nervu - přežívá nemocná dodnes s velmi dobrou kvalitou života jen s přetrvávající mírnou dysfonií.

Závěr:Důsledná kontrola hypertenze, agresivní antihypertenzivní terapie a eliminace rizikových faktorů v kombinaci s moderními operačními technikami a technologiemi umožňuje přežití rozsáhlého progredujícího disekujícího aneurysmatu aorty i 2 desetiletí.