Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SEKUNDÁRNÍ NÁDORY SRDCE - KAZUISTIKY

R. Praus, J. Fridrich, Š. Lukešová, D. Belada, Z. Šorm, R. Pudil, Z. Špriňar (Hradec Králové)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Autoři prezentují nálezy dvou pacientů se sekundárními nádory srdce.
    První případ popisuje 62letého pacienta s Grawitzovým tumorem pravé ledviny s metastatickým postižením plic, jater a retroperitoneálních uzlin. Neobvyklým nálezem bylo současné zjištění metastatického ložiska na přechodu septa a hrotu levé komory s infiltrací do perikardu o velikosti cca 40x25mm a dále tumorózního trombu v dolní duté žíle.Vzhledem k pokročilosti onemocnění a špatnému celkovému stavu pacienta bylo rozhodnuto pouze o symptomatické terapii.
    Ve druhém případě se jedná o 69letou pacientku s velkobuněčným lymfomem st.IIIB. Vstupní UZ srdce neprokázal hrubší patologii. Pacientka podstoupila 8 cyklů kombinované chemoterapie a následně ozařování retroperitonea. V rámci závěrečného restagingu byl proveden kontrolní CT/PET scan, kde byl nově zjištěn záchyt zvýšené metabolické aktivity v oblasti pravé síně. K objasnění tohoto nálezu bylo provedeno TEE, při kterém byl popsán objemný květákovitý útvar v pravé síni o velikosti cca 45x35mm způsobující obstrukci trikuspidálního ústí  (gradient max/stř 10/5mmHg). Následná chirurgická revize potvrdila rozsáhlý endofyticky rostoucí útvar v pravé síni s přechodem na brániční plochu perikardu a infiltraci stěny pravé koronární artérie. Nález nebyl řešitelný chirurgicky. Dle histologického vyšetření se jednalo o metastázu lymfomu.
    Sekundární nádory srdce jsou 20-40krát častější než primární srdeční nádory. Srdce je při nich postiženo až při rozsáhlé diseminaci. Pro Grawitzův tumor je typická možnost expanze cestou dolní duté žíly do pravé síně (zvláště při postižení pravé ledviny). Postižení ostatních částí srdce Grawitzovým tumorem (v našem případě levé komory) patří k velmi vzácným nálezům. Naopak maligní lymfom metastazuje do srdečních struktur relativně často, podle autopsií ve 25 % případů. Rovnoměrně postihuje obě poloviny srdce.