Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREDIKCE ZÁVAŽNÉHO SELHÁNÍ LEDVIN U NEMOCNÝCH PO IMPLANTACI HEARTMATE II

M. Holek, J. Kettner, J. Franeková, A. Jabor (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Implantace mechanické srdeční podpory (MSP) je dnes již zavedenou metodou v léčbě pokročilého srdečního selhání především jako most k transplantaci srdce (BTT). Závažné akutní renální selhání (ARS) patří mezi nejčastější a nejvýznamnější pooperační komplikace. Cílem této práce bylo zhodnotit možnosti časné predikce ARS po implantaci HeartMate II.

Metodika: Do studie bylo zařazeno 24 pacientů indikovaných k implantaci HeartMate II jako BTT. Renální parametry (urea, kreatinin, cystatin C, močový α-1-mikroglobulin, sérový a močový NGAL) byly stanoveny před a do 2 hodin po implantaci LVAD. Hodnoty byly následně srovnány s výskytem ARS v časném pooperačním období. Data jsou uvedena jako mediány s interkvartilovým rozpětím.

Výsledky: K rozvoji ARS došlo u 7 pacientů (29%) - eliminační metoda byla zahájena mezi 1. a 7. pooperačním dnem. Hladiny renálních parametrů před implantací MSP nekorelovaly s výskytem ARS po operaci. Po výkonu byl u pacientů s ARS významně zvýšen pouze kreatinin (143,0, 133,4-156,6 vs. 100,1, 92,4-123,1 µmol/l; p=0,010). Optimální cut-off hodnota kreatininu pro predikci ARS do 2 hodin po implantací LVAD byla 123,7 µmol/l (senzitivita 85,7%, specificita 82,4%) nebo její zvýšení o více než -0,3% ve srovnání s předoperační hladinou (senzitivita 85,7%, specificita 70,6%). V analýze dalších renálních parametrů jsme neprokázali významný rozdíl v absolutních hodnotách ani dynamice.

Závěr: ARS s nutností eliminační metody je častou komplikací po implantaci HeartMate II. Na základě našich výsledků pacienti s rizikem rozvoje závažného ARS mohou být rozpoznáni pomocí časného stanovení sérového kreatininu po výkonu a/nebo jeho dynamiky ve srovnání s předoperační hladinou. Další renální parametry včetně NGALu v tomto ohledu překvapivě nepřináší žádnou aditivní informaci, nicméně tento předpoklad musí být ověřen na větším souboru pacientů.