Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV MÍŠNÍ STIMULACE NA BIOMARKERY ASOCIOVANÉ SE SRDEČNÍM SELHÁNÍM U PACIENTŮ S CHRONICKÝM SYSTOLICKÝM SRDEČNÍM SELHÁNÍM

P. Doškář, M. Ståhlberg, J. Naar, F. Málek, D. Jaye, C. Linde, F. Braunschweig, L. Mortensen, M. Bäck, P. Neužil (Praha, Stockholm, Sweden, Minneapolis, United States)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Animální studie naznačují, že míšní stimulace (SCS) má potenciál pozitivně ovlivnit neurohumorální aktivaci a remodelaci levé komory u modelu srdečního selhání (SS). Mechanismy příznivého působení SCS u experimentálního modelu však nejsou detailněji objasněny a data z humánních studií jsou limitovaná.

Cíl: Prověřit hypotézu, že SCS příznivě ovlivňuje biomarkery srdečního selhání u pacientů se systolickým SS.

Metodika: 13 pacientů s chronickým SS (ze 46% ischemická etiologie) léčených míšní stimulací (NYHA III, EF≤35%, QRS < 120 ms) bylo randomizováno do 6-ti týdenní léčebné periody (SCS-ON) následované 6-ti týdny deaktivované terapie (SCS-OFF) nebo opačně (cross-over studie). Ve fázi SCS-ON byla stimulace aplikována dobu 12 hodin za den v oblasti míšních segmentů T2-T4. Na konci „ON“ a „OFF“ periody byly odebrány vzorky periferní žilní krve určené k analýze cirkulujících biomarkerů neurohumorální aktivace (noradrenalin – NE, adrenalin – ADR, aldosteron – ALDO a renin), zánětu (high-sensitivity C-reaktivní protein – hs-CRP), cytokinové aktivace (interleukin 1 a 6 – IL-1/IL-6) a také myokardiálního stresu (NT-proBNP) a poškození (high-sensitivity srdeční troponin T–hs-cTnT). Dále byla hodnocena renální funkce pomocí plasmatického cystatinu C.

Výsledky: Všech 13 pacientů (věk 65,3±8,0 let, 69% muži) dokončilo studii. Výsledky vlivu SCS na biomarkery asociované se SS jsou znázorněny v tabulce.

Závěr: V této malé studii byla míšní stimulace spojena s mírným, ale statisticky významným vzestupem troponinu T značící možné myokardiální poškození. Velmi malý nárůst hladiny hs-cTnT je pravděpodobně klinicky nevýznamný, může však nabídnout nový mechanistický pohled na SCS u SS. Navíc byl zaznamenán trend ke zvýšení hladin cirkulujících cytokinů. Zda aktivace cytokinů přispívá ke SCS asociovanému poškození srdečního svalu vyžaduje další výzkum.