Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RETROSPEKTIVNÍ SROVNÁNÍ HODNOCENÍ MORFOLOGIE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ ECHOKARDIOGRAFIÍ A CT VYŠETŘENÍM PŘED TAVI.

P. Kmoníček, M. Mates, T. Mráz , J. Weichet (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl a soubor: Analýza hodnocení anulu aortální chlopně u nemocných s těžkou aortální stenózou z hlediska velikosti (průměru) a excentricity aortální chlopně z MDCT vyšetření a z echokardiografického vyšetření. 55 nemocných ( 28 žen a 27 mužů ve věku 53-95 let), vyšetřených v Nemocnici Na Homolce před implantací aortální chlopenní náhrady. Implantace chlopní proběhla v období od 17.6.2013 do 21.12.2015

Metody: Všichni nemocní byli preprocedurálně vyšetřeni MDCT angiografií a 2D echokardiografií. Práce je postavena na retrospektivním stanovení rozdílů naměřených hodnot, kalkulovaných z perimetru aortálního anulu u MDCT vyšetření a hodnoty měřené z 2D echokardiografie v parasternální dlouhé ose levé komory, u špatně vyšetřitelných nemocných z 2D TEE vyšetření. U 24 nemocných byla stanovována velikost anulu a index excentricity aortální chlopně ( 1 – Dmin/Dmax) zjištěný z 3D TEE a srovnány hodnoty z MDCT angiografie s hodnotami z 3D TEE echokardiografií.

Výsledky: Při srovnání hodnocení velikosti anulu aortální chlopně 2D echokardiografií byly získány hodnoty v průměru o 1,6 ±1,98 mm nižší, než hodnoty získané MDCT angiografií. Při stanovení indexu excentricity jsme zjistili významný rozdíl mezi vyšetřením MDCT angiografií a 3D TEE. Index excentricity >0,25, který je prediktorem hemodynamicky významné aortální insuficience po TAVI, jsme stanovili z MDCT u 7 nemocných. Indexy excentricity, stanovené z 3D TEE byly průměrně o 0,13±0,068 hodnotou nižší. U žádného nemocného nedosahoval index excentricity kritické hodnoty hranice 0,25 !

Závěr: 2D echokardiografie podhodnocuje velikost anulu aortální chlopně ve srovnání s MDCT angiografií. 3DTEE signifikantně podhodnocuje excentricitu anulu aortální chlopně u nemocných s aortální stenózou ve srovnání s vyšetřením MDCT angiografií.