Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANOMÁLNÍ ODSTUP LEVÉ KORONÁRNÍ ARTERIE Z PLICNICE ZJIŠTĚNÝ NÁHODNĚ V 46 LETECH - KAZUISTIKA

V. Fendrychová, T. Zatočil, A. Nečasová, T. Brychta, L. Koc (Brno)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Anomální odstup levé koronární arterie z plicnice (ALCA) je zřídka se vyskytující vrozená srdeční vada (VSV) (představuje asi 0.22% všech VSV). Typicky se manifestuje v kojeneckém věku, kdy poklesne plicní cévní rezistence a tok v levé koronární arterii se díky přítoku z kolaterál z pravé koronární arterie otočí. To vede k těžké ischemii myokardu ("steal phenomenon"), ischemické mitrální insuficienci, objemovému přetížení levé komory levo-pravým zkratem. Je tak zpravidla indikací k urgentní operaci v časném dětském věku.
Kazuistika: 46-letý asymptomatický muž na podkladě ekg odeslán k echokardiografickému vyšetření. Zde zjištěna dilatace a střední systolická dysfunkce levé komory a odeslán ke koronarografickému vyšetření. Podezření na ALCA, potvrzeno na cíleném echokardiografickém a CT vyšetření. Pac. indikován k operačnímu řešení.
Závěr: manifestace ALCA v dospělosti je velmi vzácná, ale v literatuře popsaná (v 68 letech, Perloff). Každopádně se jedná o vemi prognosticky závažný nález vedoucí ke všem možným projevům ischemické choroby srdeční včetně rizika náhlé srdeční smrti.