Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MUTACE V GENECH ASOCIOVANÝCH S ARYTMOGENNÍ KARDIOMYOPATIÍ U PACIENTŮ S HYPERTROFICKOU KARDIOMYOPATIÍ

P. Tomašov, P. Norambuena, D. Jahnlová, J. Bonaventura, M. Macek, J. Veselka (Liberec, Praha)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod
Dědičné kardiomyopatie sdílejí i přes svou genotypovou variabilitu společný genetický základ. Postižení stejných genů rozdílnými mutacemi vede k rozvoji fenotypů jednotlivých kardiomyopatií. Arytmogenní kardiomyopatie (ARVC) je z genetického pohledu více izolována, s mutacemi identifikovanými zejména v genech pro desmosomální proteiny.

Cíl
Určit četnost variant v genech asociovaných s ARVC u pacientů s fenotypem hypertrofické kardiomyopatie (HCM) a zjistit rozdíl v klinických a echokardiografických parametrech u těchto pacientů.

Soubor a metody
203 konsekutivních pacientů s HCM bylo testováno pomocí Sekvenování nové generace. Podskupina pacientů s variantami v genech asociovaných s ARVC (DSC2, DSG2, DSP, JUP, PKP2, RYR2, TGFB3, TMEM43) byla porovnána se zbytkem kohorty.

Výsledky
U 14 pacientů (7 %) byla nalezena varianta v některém z genů asociovaných s ARVC. Sedm z těchto pacientů (50 %) mělo variantu i v některém z genů pro sarkomerické proteiny. Pacienti s variantou v genech pro desmosomální proteiny se od ostatních pacientů nelišili v klinických ani echokardiografických parametrech (věk 50,2 vs. 50,2 let; NYHA třída 1,92 vs. 1,90; septum 19,69 vs. 20,01 mm; enddiastolický rozměr levé komory 44,08 vs. 43,04 mm, rozměr levé síně 44,38 vs. 44,30 mm; maximální gradient ve výtokovém traktu levé komory 51,09 vs. 66,83 mm Hg). Rovněž jsme nenalezli významné rozdíly mezi pacienty s izolovanou variantou v genech pro desmosomální proteiny a pacienty s přidruženou variantou v genech pro sarkomerické proteiny.

Závěr
Malá část pacientů s typickým fenotypem HCM jsou nositeli genetických variant v genech asociovaných s ARVC. Tito pacienti se neliší od ostatních v základních klinických a echokardiografických parametrech. Je tedy možné, že i geny pro desmosomální proteiny obsahují patogenní mutace pro HCM.
Projekt je podporován grantem AZV č. 15-34904A.