Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NAŠE ZKUŠENOSTI S PODKOŽNÍM ICD (S-ICD)

J. Šimon, E. Kronusová, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod:S-ICD jsou dobrou alternativou k endovazálním ICD. Vývoj S-ICD započal v důsledku infekčních komplikací endovazálních ICD (eICD) a poruch defibrilačních elektrod,kterou jsou 10 x častější než u elektrod pro trvalou kardiostimulaci.První implantace S-ICD byla provedena na našem pracovišti 14.2.2010.V roce 2012 byla metoda schválena FDA.Hlavními indikacemi pro S-ICD jsou nemožnost zavedení elektrod endovazálně,infekční komplikace eICD,selhání defibrilační terapie eICD,primární prevence náhlé arytmické srdeční smrti (NSS).

Metoda: S-ICD se implantuje na levou laterální stranu hrudníku (5 a 6.mzž.) blízko stř.axilární čáry.Elektroda je single-coilová uložená tunelizací do levé parasterální pozice.Maximální hodnota výboje je 80 J,možnost nastavení mnohočetných senzovacích vektorů s bez drátovou telemetrií.Výkon se provádí v analgosedaci či celkové anestezii.Není třeba fluoroskopie.Síla testovacího výboje je 65 J. Doba výkonu 45-60 minut.

Soubor:Celkem bylo implantováno 80 pacientů, 56 mužů a 24 žen ( prům.věk 54 let).2 muži zemřeli na onkologické onemocnění,1 žena na srdeční selhání.Nejčastější indikací byla ICHS v primární prevenci NSS a dále předchozí problémy s eICD.2x byla nutná revize pro hematom,3x explantace pro infekci systému,1x up grade na BIV ICD.Nutnost trvalé kardiostimulace 6x( 4x KS BIV,2x KS)

Závěr:S-ICD je velmi dobrá alternativa k eICD.S-ICD vykazuje méně chirurgických a technických komplikaci ve srovnání s eICD.Jako slibná se jeví možnost vyšetření nukleární magnetickou rezonancí.Nevýhou je nemožnost trvalé kardiostimulace,velikost přístroje,uložení v axile.