Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S KATETROVOU ABLACÍ FIBRILACE SÍNÍ S PODPOROU CONTACT FORCE TECHNOLOGIE TACTICATH QUARTZTM

Z. Svánovská, Z. Stárek, F. Lehar, J. Jež, J. Wolf, T. Kulík, A. Žbánková (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - technik, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Základním předpokladem úspěšné ablace komplexní srdeční arytmie je vytvoření transmurálních lézí. Transmuralita je dána zejména kvalitou kontaktu hrotu katetru s tkání. Jednou z podpůrných technologií optimalizující kvalitu kontaktu hrotu katetru s myokardem je Contact Force technologie firmy St. Jude Medical, umožňující určit sílu přítlaku katetru v gramech. Cílem našeho sdělení je ověřit efektivitu a použitelnost technologie TactiCathTM Quartz Contact Force při katétrové ablaci fibrilace síní a prezentovat tuto technologii odborné veřejnosti.

Metodika, soubor pacientů, výsledky: V období od 1. 4. 2015 do 7. 1. 2015 byla u 41 pacientů provedena radiofrekvenční ablace fibrilace síní pomocí katetrů s chlazeným hrotem vybavených systémem TactiCath QuartzTM (St. Jude Medical). Sledované parametry byly porovnávány s parametry ablace pacientů prováděnými standardním katetrem s chlazeným hrotem (St. Jude Medical). Hodnocení bylo provedeno u pacientů s paroxysmální a perzistující fibrilací síní. Výkony provedené pomocí katetru TactiCath QuartzTM vykazovaly kratší celkovou dobu výkonu při paroxysmální (p = 0,00005) i perzistující (p = 0,0091) fibrilaci síní. Zároveň byla také prokázána kratší doba radiofrekvenční ablace při použití ablačního katetru TactiCathTM Quartz u paroxysmálních (p = 0,0019) i perzistujících (p = 0,0278) fibrilací síní. Po šestiměsíčním sledování 8 pacientů, kteří podstoupili zákrok s ablačním katetrem TactiCathTM Quartz, nebyla zjištěna recidiva u žádného pacienta.

Závěr: Technologie Contact Force integrovaná do ablačního katétru TactiCathTM Quartz je novou metodou usnadňující katetrovou ablaci v levé síni. Ablační katétr s touto technologií umožňuje sledovat hodnotu přítlaku, což zjednodušuje a urychluje výkon.