Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KAZUISTIKA PACIENTA S BIV ICD S INFEKČNÍ ENDOKARDITIDOU V MÉNĚ OBVYKLÉ LOKALIZACI

O. Jedličková, I. Humlová, I. Mertová, J. Strnadová, M. Prokopová, T. Mráz (Praha 5, Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - sesterský, XXIV. výroční sjezd ČKS

 

Úvod:

Infekční endikarditida je závažné onemocnění, zavedený stimulační systém je predispozicí pro vznik infekce.

Kazuistika:

V našem sdělení uvádíme případ 57letého pacienta s DKMP s koincidencí ICHS, s ejekční frakcí LK 15-20%, kterému byl v rámci primární prevence implantován BiV ICD. Po výkonu byl pacient kardiálně kompenzovaný přeložen do spádové nemocnice.

Během několika dnů po implantaci došlo k otoku kapsy stimulátoru, vzestupu teplot na 38° C a ke zvýšení laboratorních zánětlivých parametrů.

Již při transthorakálním echokardiografickém vyšetření byly v pravé síni patrné válcovité útvary. Následným transezofageálním vyšetřením byl zjištěn objemný trombus v HDŽ a z něj v pravé síni odstupující kulovité a keříčkovité mobilní útvary, v.s. vegetace. Celková velikost útvaru byla 5x45 mm.

Byla provedena explantace ICD systému, kapsa byla vyplněna hnisavým sekretem. Výtěr z kapsy a extrahované elektrody odeslány na kultivaci, kde byl, stejně jako v odebraných hemokulturách kultivován Staphylococcus aureus.

Byla zahájena léčba antibiotiky (vancomycin, rifampicin). Dále byla zahájena antikoagulační léčba.

V laboratorním nálezu docházelo postupně k poklesu zánětlivých parametrů. Kontrolní echokardiografické vyšetření prokázalo změnšení trombu, který již nebyl patrný v pravé síni, ale dále přetrvával v HDŽ.

TEE s odstupem 3 týdnů již útvar neprokázalo. 27. 11. 2015 byla pacientovi nově provedena implantace ICD.

Závěr:

Infekční endokarditida stimulačního systému je závažné onemocnění vyžadující komplexní léčbu, která zahrnuje extrakci systému, antibiotickou a antikoagulační léčbu. Echokardiografické vyšetření má významnou roli při diagnostice a při monitoraci efektu léčby.