Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TRÉNINK EXPIRAČNÍHO SVALSTVA S POMŮCKOU THRESHOLD PEP® U CHRONICKÉHO SYSTOLICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ- PŘÍPADOVÁ STUDIE

F. Dosbaba, P. Žurková, L. Baťalík, R. Vysoký, O. Ludka, J. Špinar (Brno, Ostrava)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Poster - sesterský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Chronické srdeční selhání (CHSS) je závažný klinický syndrom, jehož hlavním symptomem je vedle nízké tolerance zátěže hlavně výrazná dušnost.

 

Cíl: V této kazuistice autoři demonstrují benefit tréninku výdechových svalů s pomůckou Threshold PEP® u pacienta s chronickým srdečním selháním. Jde o nový pohled na rehabilitaci těchto pacientů oproti zavedenému aerobně-vytrvalostnímu tréninku.

 

Metodika: U 47 letého pacienta se systolickým CHSS na podkladě dilatační kardiomyopatie s ejekční frakcí levé komory (EF LK) 30%, NYHA III byla provedena klidová vstupní a výstupní spirometrie, bodypletysmografie přístrojem ZAN 500 Body, byly stanoveny hodnoty krevních plynů a pacient dále vyplnil dotazník dušnosti Medical Research Council v modifikované verzi. Dle zjištěné hodnoty okluzního výdechového tlaku (MEP) byl pacientovi přesně nastaven výdechový odpor v centimetrech vodního sloupce (cm H2O), jež v průběhu doby trvání tréninku narůstal. Respirační trénink byl koncipován jako desetitýdenní.

 

Výsledky: Po desetitýdenním tréninku s respirační pomůckou Threshold PEP® došlo k významné úpravě ventilačních parametrů. Můžeme proto naznačit, že EMT je pro pacienty s CHSS přínosný. Je však potřeba se této problematice v budoucnu dále výrazněji věnovat. Je třeba také vyvolat diskuzi, zda je pro pacienty s CHSS vhodná spíše expirační či inspirační terapie nebo jejich kombinace.

 

Projekt je podpořen projektem MZ ČR koncepčního rozvoje výzkumné organizace 65269705.