Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEMOCNIČNÍ MANAGEMENT PACIENTŮ S OBĚHOVOU ZÁSTAVOU V KARLOVARSKÉ KRAJSKÉ NEMOCNICI. TŘÍLETÁ ZKUŠENOST S PROVOZEM EMERGENCY A SPOLEČNÉHO INTENZIVISTICKÉHO LŮŽKOVÉHO FONDU.

A. Schee, D. Märzová, M. Štroffeková, Z. Kos, Z. Peroutka, R. Janda, M. Paďour (Karlovy Vary)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

V r. 2014 bylo v Karlovarském kraji celkem 217 výjezdů k náhlé mimonemocniční oběhové zástavě. Celkem u 69 pacientů byl resuscitací obnoven oběh a pacient byl transportován do nemocnice. V současné době již jsou všechny oběhové zástavy v kraji transportovány do Karlovarské krajské nemocnice. Pacienti s probíhajícím akutním koronárním syndromem přímo do katetrizační laboratoře, jedná-li se o nejasnou příčinu zástavu oběhu pak na oddělení emergency. Medicínská problematika pacienta po oběhové zástavě velí jednoznačně k multidisciplinárnímu přístupu. Ke komplexnímu ošetření je nutná kooperace řady odborností a široké spektrum přístrojového vybavení – diagnostických metod a terapeutických opatření. Výzvou samou o sobě je zavedení a následné průběžné vylepšování jednotlivých algoritmů - svolávání lékařů, delegování rozhodovacích pravomocí v průběhu pokračujícího diagnostického a terapeutického procesu. Toto sdělení si klade za cíl prezentovat funkční systém péče o pacienta po oběhové zástavě v naší nemocnici od okamžiku příjezdu bránou nemocnice až po překlad na standartní lůžko. V relativně detailní podobě - de facto formou "vnitřních guidelines" seznamuje s celým procesem a stručně porovnává aktuální systém s předchozím.

Závěr: Za 2 roky fungování systému péče o pacienty po oběhové zástavě došlo ke standardizaci postupů, v posledním roce již bez nutnosti zásadních změn v organizačních principech, některé dílčí otázky ale zůstávají.