Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYŠETŘENÍ MAGNETICKOU REZONANCÍ U PACIENTŮ PO IMPLANTACI ICD NEBO TRVALÉHO STIMULAČNÍHO SYSTÉMU.

M. Chovanec, M. Janotka, L. Šedivá, J. Šimon, J. Škoda, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl:
V poslední době se diagnostické možnosti magnetické resonance (MR) rozšiřují a počet pacientů, vyšetřovaných touto modalitou, se dramaticky zvyšuje. Nemocní po implantaci trvalé kardiostimulace nebo ICD systému nejsou výjimkou. V naší nemocnici je dle potřeby možné implantovat MR kompatibilní stimulační systém od roku 2008, v posledním roce také ICD systém.

Soubor a výsledky:
Prezentujeme soubor 31 pacientů s trvalou stimulací (30 nemocných) a ICD systémem (1 nemocný), kteří podstoupili vyšetření MR z jiné než kardiologické indikace. Převládala indikace neurologická vyšetřením mozku a páteře (hlavně LS oblasti) a ortopedické (velké klouby). Všichni prezentovaní pacienti, před plánovaným MR vyšetřením, absolvovali reprogramaci do MR-safe módu. Žádný z nemocných v průběhu MR vyšetření nezemřel. Žádné vyšetření nemuselo být opakováno pro nízkou kvalitu nebo artefakty způsobeny implantovaným systémem. Oblast myokardu nebo hrudníku nebyla vyšetřena u žádného nemocného ze souboru.

Závěr:
V prezentované práci hodnotíme vyšetřované diagnózy, kvalitu zobrazení, komplikace MR vyšetření u pacientů s trvalou stimulací nebo ICD systémem. Nálezy slibují, že použití vyšetření MR u pacientů s trvalou stimulací nebo ICD systémem je MR přínosné minimálně u nekardiálních vyšetření.