Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREZENATACE ZÁZNAMŮ INTRAVASKULÁRNÍHO ZOBRAZENÍ METODOU OPTICKÉ KOHERENČNÍ TOMOGRAFIE ( OCT ) SE ZAMĚŘENÍM NA POSLEDNÍ GENERACI BIODEGRADABILNÍCH INTRAKORONÁRNÍCH VÝZTUŽÍ ( BVS ).

O. Boček, P. Jeřábek, M. Poloczek, R. Miklík, J. Kaňovský, R. Štípal, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Koronární intevervence prošly od svého počátku bouřlivým vývojem ke zlepšení procedurální i dlouhodobé úspěšnosti zákroku. Původní metoda léčby balónkovou dilatací koronární tepny byla rozvinuta možností implantace intrakoronárních stentů. Jejich dalším vývojovým stupněm byly široce používané lékové stenty ( DES – drug eluting stents ). Nyní již máme k dispozici zcela nový princip biodegradabilních stentů či výztuží ( BVS – bioabsorbable vascular scaffolds ).

Současně s rozvojem materiálů došlo i k rozvojizobrazovacích metod. Kromě zkvalitnění vlastního angiografického zobrazení se objevila možnost pohledu do nitra koronární tepny intravaskularním ultrazvukem ( IVUS ). Dalším pokrokem v možnostech zobrazení je optická koherenční tomografie ( OCT ). Je to intravaskulární zobrazovací metoda poskytující významně vyšší rozlišení než vyšetření intravaskulárním ultrazvukem ( IVUS ). Přinesla unikátní pohledy do nitra koronární tepny a prošla dalším vývojem k možnosti použití 3D rekonstrukce a koregistrace OCT s angiografickým vyšetřením.

Cílem našeho sdělení je prezentovat kardiologické veřejnosti záznamy intravaskulárního zobrazení metodou optické koherenční tomografie ( OCT ) se zaměřením na poslední generaci biodegradabilních intrakoronárních výztuží ( BVS ).