Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ RADIAČNÍ ZÁTĚŽE, SPOTŘEBY KONTRASTNÍ LÁTKY A COST-EFEKTIVITY METOD 3DRA A CT LEVÉ SÍNĚ POUŽÍVANÝCH V PODPOŘE KATETROVÉ ABLACE V LEVÉ SÍNI

J. Jež, Z. Stárek, F. Lehar, J. Wolf, T. Kulík , A. Žbánková, M. Novák (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: K podpoře katetrových ablací komplexních levosíňových arytmií je v současnosti běžné užití 3D modelů levé síně získaných pomocí CT/MRI srdce. Novou metodou k získání 3D modelu je metoda 3D rotační angiografie levé síně (3DRA). Použití rentgenových metod znamená určitou radiační zátěž i nutnost aplikace jodové kontrastní látky.

Metody: V období od 8/2010 do 4/2015 byla u 196 konsekutivních pacientů provedena v poměru 1:1 buď 3DRA levé síně nebo CT levé síně za účelem získání 3D modelu. Kompletní získaná data z 3DRA a CT vyšetření byla následně statisticky vyhodnocena a byla srovnána radiační dávka a spotřeba kontrastní látky vyjádřená v mg jodu. Za podpory ekonomického oddělení byla porovnána cost-efektivita obou uvedených metod.

Výsledky: Průměrná efektivní radiační dávka pro 3DRA byla 2,302 mSv ve srovnání s 10,212 mSv pro CT srdce; obsah jodu v podané kontrastní látce byl 22 200 mg ve srovnání s 49 051 mg jodu v kontrastní látce podané při CT vyšetření. Cena kompletních procedur ze zahrnutím ceny práce perzonálu je 136 Euro pro 3DRA a 178 Euro pro CT.

Závěr: Radiační zátěž i množství spotřebované kontrastní látky je při použití 3DRA významně nižší oproti CT vyšetření. I cena 3DRA je přibližně o čtvrtinu nižší než v případě CT vyšetření.