Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV AKTUÁLNÍ HODNOTY GLYKÉMIE NA ÚSTUP ELEVACÍ STT U PACIENTŮ S AKUTNÍM STEMI LÉČENÝCH URGENTNÍ KORONÁRNÍ ANGIOPLASTIKOU

A. Staňková, I. Varvařovský, J. Večeřa (Pardubice)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Pozadí: Hyperglykémie, zjištěná u pacientů se STEMI před primární PCI, je důležitým nezávislým předpovědním faktorem sníženého průtoku myokardem a současně nezávislým rizikovým faktorem zvýšené mortality. Nález  hyperglykémie u těchto pacientů (bez závislosti již zjištěného diabetu) se zdá být mnohem častějším jevem – dle údajů EHS je hyperglykémie přítomna u > 50% pacientů s akutním koronárním syndromem. Na změny průtoku myokardem lze usuzovat ze změn STT úseku na ekg.

Metodika:v pilotní studii (64 pacientů hospitalizovaných pro STEMI k dPCI) byla stanovena vstupní hodnota glykémie, bylo analyzováno ekg – elevace STT vstupně, ústup elevací STT v 1. a 3. hodině po dPCI. Pacienti byli rozděleni dvojím způsobem: 1. Dle glykémie (glykémie > 7,8mmol/l v.s. normoglykémie), hodnocen ústup elevací STT v 1. a 3. hodině po PCI v mm, 2. Dle velikosti ústupu elevací STT v 1. a 3.hodině po PCI  (o 1-49% původní hodnoty v.s. > 50% původní hodnoty), hodnocena hladina glykémie.

Výsledky:1) Data hodnocená v 1.hodině po PCI se prakticky neliší. 2) U pacientů s hyperglykémií (n=37) byl průměrný pokles elevací STT ve 3. hodině po dPCI o 2,53 mm oproti poklesu o 3,21 mm u pacientů s normoglykémií (n=27), (P = 0,11). 3)U pacientů (n=11) s poklesem elevací STT o 1-49% byla hodnota glykémie 11,0 ± 4.32 mmol/l oproti 8,27 ± 2.50 mmol/l u pacientů s poklesem STT o > 50% (n=54), (P= 0, 033).

Závěr:Výsledky pilotní studie naznačují, že aktuální hodnota vstupní glykémie u pacientů se STEMI by mohla být nezávislým předpovědním faktorem nižšího myokardiálního průtoku po  úspěšné dPCI a tedy i možným rizikovým faktorem pro vyšší mortalitu.