Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SEKUNDÁRNÍ PREVENCE VE STUDII BARI 2D – CHARAKTERISTIKA ZAŘAZENÝCH PACIENTŮ, PROVÁDĚNÝCH REVASKULARIZACÍ (ČR VERSUS USA) A INTERVENCE RIZIKOVÝCH FAKTORŮ

L. Pavlíčková, P. Neužil, J. Škoda, Š. Stehlíková, P. Niederle (Praha)
Tématický okruh: Sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: BARI 2D je multicentrická prospektivní studie jejíž cílem je stanovit optimální léčbu pro diabetiky 2.typu se stabilní ICHS. Primární cíl je porovnat celkovou mortalitu skupiny pacientů s časnou revaskularizací ( PCI či CABG) s agresivní farmakoterapií oproti skupině s agresivní farmakologií samotnou.Současně jsou porovnávány 2 typy léčby DM.
Cíl sdělení: Představit vstupní charakteristiku pacientů zařazených v ČR oproti USA, jejich kardiální a metabolický  status, životní styl a léčbu, ale i zvolený typ revaskularizace dle rozsahu postižení koronárních tepen nebo náhled na intervenci rizikových faktorů po 1 roce.
Soubor a metodika: Bylo randomizováno 2368 pacientů, z toho 1497 v USA a 65 v ČR. Vstupní data byla získána ze zdravotní dokumentace pacientů, fyzikálním i laboratorním vyšetřením a z dotazníků. Po zadání do databáze jsou zpracovány statistiky v UPMC.
Výsledky: Mezi českými a americkými účastníky studie nejsou výrazné demografické rozdíly. Naši pacienti mají při vstupu do studie horší kompenzaci DM, více postižení perif.tepen, hůře nastavenou léčbu, více kouří. Na druhou stranu jsou fyzicky aktivnější, je nižší výskyt morbidní obezity ( zvláště u žen). V ČR je u nemoci 2-3 tepen častěji volen CABG.Po 1 roce je patrná úspěšná intervence u HTN, DM i HLP, ale ne u obezity či kouření.
Závěr:  Definitivní výsledky budou k dispozici až po ukončení studie 11/2008. Další průběžné výsledky budou k dispozici po provedení subanalýz ( naše centrum se podílí např.na tématech korelace symptomů s SKG nálezy, role zánětu, neuropatie, náhlá srdeční smrt ).