Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROLE GATED SPECT U PACIENTŮ S JASNOU AP A NORMÁLNÍM KORONAROGRAFICKÝM NÁLEZEM

L. Ledvinka, P. Libus, I. Kuželka, J. Stupalová, L. Zadražil (Jihlava)
Tématický okruh: Nukleární kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Myokardiální perfusní SPECT má vysokou senzitivitu a specifitu v diagnostice ischemie myokardu. Role gated SPECT při detekci ischemie u pac. s X syndromem není známa. Tato naše práce ukazuje možnost pomocí gated SPECT myokardu po zátěži selektovat pacienty s jasnou anginou pektoris a normálním koronarografickým nálezem  na pac. s nízkým a vyšším kardiovaskulárním rizikem.

Metoda: v naší práci bylo zahrnuto 45 pacientů s klinicky jasnou anginou pectoris, u kterých byl proveden pozátěžový gated SPECT myokardu a u všech koronarografie.

Myokardiální perfuse a ventrikulární funkce LK byly hodnoceny pomocí gated SPECT.

Stav perfuse myokardu byl hodnocen z analyzovaných 20 segmentů pomocí bodů I - IV, přičemž I - byla normální perfuse a IV-  bez průtoku.

Tabulka

 nález koronarografický  perfuse vklidu (SPECT) perfuse po zátěži (SPECT)   EF LK nad 55%
 nemoc 1-3 tepen - 36 pac.   I-10,  II-17,   III-7,  IV-0    I-2,  II-12,  III-18,  IV-4    10 pacientů
 normální nález    -   9 pac.   I- 9,    II-0,   III-0,   IV-0   I-4,   II-4,   III-1,    IV-0     9 pacientů
       
       

Více jak polovina pacientů s klinicky jasnou anginou pectoris a normálním koronarografickým nálezem (tedy X syndromem) měla po zátěži pomocí gated SPECT myokardu prokázanou mírnou ischemii a normální funkci levé komory srdeční.

Závěr: Gated SPECT myokardu po zátěži by mohl být využit u pacientů s klinicky jasnou AP a norm. koronarografickým nálezem v další stratifikaci  k rozdělení na pacienty s nízkým a vyšším rizikem koronární příhody.