Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRIMÁRNÍ PCI JAKO STANDARDNÍ REPERFUSNÍ TERAPIE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU S ST-ELEVACEMI U PACIENTŮ PO ZÁSTAVĚ OBĚHU VZNIKLÉ PŘED PŘÍJEZDEM DO KATETRIZAČNÍHO CENTRA

J. Pešek, I. Bernat, J. Koza, M. Pešková, R. Rokyta (Plzeň)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Primární PCI se v podmínkách České Republiky stala nejrozšířenější reperfusní léčbou akutního infarktu myokardu s ST-elevacemi (STEMI). Cílem této práce je stanovit pravděpodobnost propuštění do domácí péče těch osob se STEMI, kteří překonali oběhovou zástavu před příjezdem do katetrizačního centra.
Metodika: Registr konsekutivních pacientů se STEMI léčených primární PCI
Výsledky: V období 1.1.2003-31.12.2004 byla provedena primární PCI u 927 pacientů s hospitalizační mortalitou 6,15%. 49 pacientů prodělalo zástavu oběhu před příjezdem do katetrizačního centra. První monitorovaný rytmus byla komorová tachykardie/fibrilace u 47 pacientů, bradykardie/asystolie u 2 pacientů. U 20 pacientů k oběhové zástavě došlo v terénu za přítomnosti svědka, v 16 případech za přítomnosti posádky RZP včetně transportu, u 9 pacientů během vyšetření v ambulanci a ve 4 případech během hospitalizace v jiné nemocnici.
Z této skupiny 49 patientů jich 14  (28,6 %) zemřelo během hospitalizace, 3 pacienti potřebují pro hypoxické postižení mozku pobyt na oddělení následné péče, 32 pacienti (65,3%) byli propuštěni do domácího ošetřování.
Kardiogenní šok byl příčinou smrti 7 pacientů, hypoxické postižení mozku u 6 pacientů, 1 pacient zemřel na nemonitorovaném nemocničním lůžku náhlou smrtí.
V podskupině 20 pacientů s oběhovou zástavou v terénu za přítomnosti svědka 10 (50%) pacientů zemřelo, 2 pacienti vyžadovali dlouhodobý pobyt na oddělení následné péče pro hypoxické postižení mozku a 8 pacientů (40%) bylo propuštěno do ambulantní péče.

Závěr: Uspokojivá hodnota pravděpodobnosti propuštění do domácího ošetřování opravňuje doporučit provedení primární PCI u všech pacientů se STEMI, kteří překonali oběhovou zástavu před příjezdem do katetrizačního centra.

Podpořeno výzkumným záměrem University Karlovy Praha č. MSM0021620817 „Invazivní přístupy k záchraně a regeneraci myokardu“