Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA NATIVNÍ MITRÁLNÍ CHLOPNĚ KOMPLIKOVANÁ BAKTERIÁLNÍ TYREOIDITIDOU

P. Osmančík, P. Toušek, R. Sotorník, D. Heřman, V. Bufka, R. Jirmář, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Incidence infekční endokarditidy (IE) se dle literárních údajů pohybuje mezi 1,7-2 případů na 100000  obyvatel s udávanou mortalitou 15-47%. 55-75% pacientů s IE má alespoň jeden z rizikových faktorů jejího vzniku. V naší kasuistice referujeme o extrémně vzácné kombinaci infekční endokarditidy nativní mitrální chlopně u dosud zdravého člověka s bakteriální thyreoditidou.

Popis případu: 42letý dosud zdravý muž byl přijat na naši kliniku s podezřením na IE (septické teploty,  nově vzniklý systolický šelest, septicko-hemorrhagické periferní embolizace). IE byla potvrzena splněním dvou velkých kritérií (typický nález vegetace na zadním cípu mitrální chlopně s rupturou šlašinky a významnou mitrální insuficiencí dle TEE + opakovaně pozitivní hemokultury s průkazem Staphylococus aureus).  Laboratorně byla kromě vysokých známek zánětu nečekaně zjištěna periferní thyreotoxikóza, sonograficky s průkazem četných abscesů štítné žlázy. Kultivačně z punktátu abscesů štítné žlázy byl získán taktéž Staphylococcus aureus. Léčba byla vedena baktericidními dávkami oxacilinu + gentamicinu, po normalizaci hormonů štítné žlázy 14.den hospitalizace provedena strumektomie. Pro dle kontrolních echokardiografických vyšetření postupnou dilataci levé komory srdeční (61/47…64/53) indikován k chirurgickému řešení IE. 22.den hospitalizace však náhle vzniklá výrazná dušnost, bolest břicha. Echokardiograficky nově vzniklý perikardiální výpotek, velmi rychlá progrese alterace stavu s úmrtím tentýž den. Dle pitevního protokolu příčina úmrtí v hemorrhagickém šoku při krvácení do dutiny břišní, dále jako vedlejší diagnóza absces v zadní stěně myokardu levé komory a serofibrinózní perikarditida.

Závěr: Na IE je nutno myslet i u pacientů bez jiného predisponujícího onemocnění. Úmrtnost na IE je dosud vysoká přes moderní léčebné metody.
Podpořeno VZ MSM0021620817