Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PENETRUJÍCÍ AORTÁLNÍ VŘED: MOŽNOSTI ENDOVASKULÁRNÍ LÉČBY

J. Raupach, M. Lojík, L. Beran, J. Harrer, M. Tuna, A. Krajina, Z. Bělobrádek, J. Feix (Hradec Králové)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod:
Penetrující aortální vřed (PAU) představuje lokalizovanou, potenciálně letální patologii převážně na sestupné aortě starších nemocných. U akutně symptomatických pacientů s PAU dochází ve 40 % k ruptuře aorty nebo k vývoji klasické disekce, možný je i rozvoj aneuryzmatu či pseudoaneuryzmatu. Léčba je indikována u pacientů s PAU s nekontrolovatelnou bolestí, zvětšující se pleurální efuzí nebo u velkých vředů šíře >20 mm a hloubky >10 mm. Chirurgická léčba je zatížena až 25% letalitou. Endovaskulární léčba (EL) tak nabízí slibnou alternativu bez nutnosti mimotělního oběhu či aortálního klampu. Principem je zavedení endovaskulární protézy (stentgraftu) přes místo aortálního vředu, který je tak vyřazen z krevního toku a dochází k hojení oslabené aortální stěny. Doposud uveřejněné výsledky EL u PAU hrudní aorty dosahují letality 8.8 %.
Materiál a metodika:
Autoři předkládají dva případy endovaskulární léčby stentgraftem penetrujícího aortálního vředu. V prvním případě se jednalo o 71letou ženu s 30 mm vředem a okolním intramurálním hematomem sestupné hrudní aorty. Druhým pacientem byla 80letá obézní žena s 50mm pseudoaneuryzmatem břišní aorty, které vzniklo na podkladě penetrujícho aortálního vředu. Obě pacientky byly úspěšně léčeny pomocí tubulárního stentgraftu, který byl zaveden z arteriotomie pravé femorální tepny.
Výsledky:
Stentgraft byl úspěšně zaveden u obou pacientů přes místo aortální léze, pooperační období bylo zcela bez komplikací. Kontrolní CT v obou případech prokázalo správnou polohu stentgraftů s kompletním vyřazením aortálního vředu i břišního pseudoaneuryzmatu. Obě pacientky jsou pravidelně sledovány a  přežívají 7 a 2 měsíce bez potíží.
Závěr:
Včasná diagnóza  a léčba symptomatického PAU zlepšuje prognózu nemocných. Námi uvedené kazuistiky potvrdily efektivitu a bezpečnost EL u rizikových pacientů s PAU.