Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TĚŽKÉ AKUTNÍ SELHÁNÍ LEDVIN S NUTNOSTÍ HEMOELIMINAČNÍ METODY U NEMOCNÝCH S AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU

J. Bělohlávek, R. Škulec, T. Kovárník, V. Dytrych, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Výskyt těžkého akutního selhání ledvin s nutností hemoeliminační metody u nemocných s akutním infarktem myokardu není v literatuře podrobněji popsán. Na našem oddělení používáme kontinuální hemoeliminační metody (CRRT – continuous renal replacement therapy) v péči o kriticky nemocné pacienty s akutním selháním ledvin od listopadu 2001.
Metody: Retrospektivní zhodnocení výskytu těžkého akutního selhání ledvin (TASL) v souvislosti s akutním infarktem myokardu (AIM) analýzou souboru všech konsekutivních nemocných, kteří byli od listopadu 2001 do konce roku 2006 na našem oddělení ošetřeni CRRT.
Výsledky: Z celkového počtu 81 pacientů s TASL ošetřených pomocí CRRT prodělalo AIM 24 (32 %) nemocných. Nemocní s AIM i bez byli obdobného věku (66 vs. 64 let) i pohlaví (63 vs. 65% mužů). Oproti ostatním nemocným s TASL s nutností hemoeliminační metody měli nemocní s AIM častěji cukrovku (75 vs. 67%), častěji měli chronickou renální insuficienci (46 vs. 42%), častěji prodělali kardiopulmonální resuscitaci (38 vs. 25 %), častěji trpěli septickou komplikací (42 vs. 18%), byli častěji léčeni katecholaminy a jejich stav častěji vyžadoval umělou plicní ventilaci. Mortalitu měla tato podskupina nemocných lepší (zemřelo 9 z 24 vs. 26 z 57 pacientů, resp. 37,5 vs. 46%).
Závěr: V naší analýze jsme se pokusili charakterizovat podskupinu nemocných s AIM, jejichž stav si během hospitalizace vyžádá použití CRRT. Jedná se o skupinu vysoce rizikových nemocných, ale jejich prognóza je přes řadu očekávaných komplikací přijatelná.