Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KOMPLIKACE „NEVINNÉ VADY“ NA BIKUSPIDNÍ AORTÁLNÍ CHLOPNI - KAZUISTIKA

T. Brychta, T. Zatočil, A. Nečasová, J. Maňoušek, J. Černý, P. Smejkal, R. Doubek (Brno)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XV. výroční sjezd ČKS

Abnormní aortální (Ao) chlopeň, bikuspidní, či funkčně bikuspidní, je v populaci nejčastější chlopenní abnormita (1-2%). Tato vada není zařazená mezi vrozené srdeční vady (VSV), kam se řadí pouze kritická Ao stenóza. Tato vada se vyvíjí v „degenerativní“ Ao stenózu, nebo Ao regurgitaci eventuelně v kombinovanou vadu. Dále je nebezpečná pro riziko vzniku infekční endokarditidy (IE) i na nevýznamné vadě.
Autoři předkládají kasuistiku pacientky s bikuspidní  Ao chlopní se závažnými komplikacemi. 24letá pacientka sledovaná pro hemodynamicky středně významnou kombinovanou Ao vadu s maximálním gradientem 40mmHg a regurgitací II. stupně, v dlouhodobém vývoji bez progrese vady, poučována o nutnosti prevence IE. Na podzim r.2004 prodělala drobný infekt horních cest dýchacích provázený mírným zvýšením teplot (TT) Od ledna 2005 opět TT, v únoru byla vyšetřena pro pozitivitu hemokultur a trvající subfebrilie  a při TEE zjištěna IE na Ao chlopni. V dalším vývoji došlo k vzniku subaortálního abscesu. Byla indikována náhrada Ao chlopně. Operace byla počátkem dubna 2005. Bezproblémové zotavení dokázala graviditou potvrzenou počátkem ledna 2006.
Z důvodu gravidity byla změněna antikoagulační léčba na nízkomolekulární heparin. Od 8. týdne gravidity docházelo k vzestupu gradientu na Ao protéze a k dalšímu zvyšování docházelo při každé další kontrole. Byla vyloučena trombóza protézy. Gradient na Ao protéze se zvýšil až na 85mmHg, Gravidita probíhala bez větších potíží, V 35. týdnu gravidity však došlo k náhlé hepatopatii, která progredovala do hodnot ohrožující matku i plod, proto byla gravidita z vitální indikace pro matku i plod ukončena sekcí ve 35. týdnu. Po porodu byla matka převedena zpět na warfarin, hepatopatie i gradient na Ao protéze rychle ustoupil a dítě, dcera, po přechodném pobytu v inkubátoru nejeví žádné poškození.