Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SLEDOVÁNÍ NEMOCNÝCH SE SRDEČNÍ INSUFICIENCÍ A BIVENTRIKULÁRNÍ STIMULACÍ

E. Mandysová, M. Táborský, P. Niederle, T. Mráz (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XV. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Echokardiografie

Transthorakální echokardiografie představuje široce dostupnou neinvazivní metodu pro hodnocení srdeční funkce. Umožňuje hodnotit morfologii i funkci srdečního svalu (systolickou i diastolickou), morfologii srdečních chlopní, semikvantifikovat srdeční vady a posuzovat morfologii i funkci perikardu. S její pomocí je tak velice pravděpodobně možné usuzovat příčinu srdečního selhání a spolu s dalšími vyšetřovacími metodami stanovit další postup v jeho léčbě.
U menší části nemocných ustoupí srdeční selhání po konzervativní léčbě (myokarditidy, alkoholová kardiomyopatie), u části po invazivní (koronární angioplastiky) a operační léčbě (chlopenní a zkratové vady, aj.). Srdeční selhání však může progredovat i navzdory komplexní léčbě a stává se na ni refrakterním.
Je-li příčinou refrakterního srdečního selhání myogenní postižení levé srdeční komory (nejčastěji při ICHS nebo KMP) a jsou-li splněna příslušná kritéria, je indikována resynchronizační léčba (CRT = cardiac resynchronization therapy).
Echokardiografie má roli nejen při výběru nemocných k CRT, ale i v jejich dalším sledování. Bezprostředně po výkonu pomáhá nastavit správné stimulační parametry (atriventrikuální i interventrikulární zpoždění). Na základě střednědobého a delšího echokardiografického sledování je možné stále přesněji určovat, kteří nemocní nejvíce profitují z tohoto typu léčby a kteří představují skupinu non-responderů. Spolu s tím je možné posuzovat podíl přidružených srdečních onemocnění i komplikací, vzniklých v souvislosti s CRT (vegetace na elektrodách,apod.).
 Současným úkolem echokardiografie je nalézt obecně uznávaná neinvazivní kritéria pro diagnostiku asynchronie srdečních kontrakcí, k čemuž přispívá i sledování nemocných s pomocí nových echokardiografických přístupů.