Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SEKUNDÁRNÍ A TERCIÁLNÍ PREVENCE V ORDINACI PRAKTICKÉHO KARDIOLOGA - JE SPECIALIZOVANÁ SESTRA PŘÍNOSEM?

P. Bouchal, L. Jelínková, K. Michlová (Brno)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XV. výroční sjezd ČKS

Sdělení má 3 části. V úvodní je zamyšlení l. autora  nad svojí pozicí při práci v ordinaci u nemocných v sekundární a terciální prevenci,tedy po revaskularizaci a se srdečním selháním.
 V sekundární péči ověřil ve své praxi efektivitu práce  vyškolené sestry,která provádí samostatně edukační pohovory po  revaskularizačním zákrokuse zaměřením na nefarmakologické aspekty léčby. Ve 2. části sdělení  podává    specializovaná sestra   přehled své práce a své osobní zkušenosti.
 Jinak  je koncipovaná úloha sestry  při sledování   nemocných se srdečním selhání.
Na doporučení lékaře  sama aktivně provádí základní kontrolu oběhové  kompensace a s  výsledky svých návštěv seznamuje lékaře a  domlouvá s ním další postup.
O tomto způsobu monitorování nemocných se srdečním selhání a o svých vlastních zkušenostech přednese 3. autor – specializovaná  sestra 3. část přednášky.

Závěrem se autor zaobírá  jak potřebou kvalitního vzdělání sester v této oblasti,  tak i ekonomickým dopadem pro všechny zúčastnění strany. Pro nemocného i zdravotní pojišťovnu je totiž  tato aktivita  bezpochyby benefitní, pro lékaře bohužel  při absenci možnosti  tyto výkony vykázat  je stále  v oblasti svého hobby. Je potřebné  učinit aktivní kroky k vytvoření   možnosti, jak  postavení specialzace v této části ambulantní kardiologie  institualizovat, navhrnout formy vzdělávání pro sestry, a   ve svém konečném    stavu také  moci tuto práci vykazovat zdravotním pojišťovnám. Dosažení tohoto stavu se stane přínosem pro  všechny čtyři  strany: 1.  lékař šetří čas. 2.nemocný má méně rehospitalizací a lepší   komunikační zázemí. 3. sestra má samostatnou a zodpovědnou práci .4. pojištovna ušetří za rehospitalizaci.
 Autor navrhuje Pracovní skupině ČKS  Ošetřovatelství v kardiologii zahájení postupných kroků k realizaci tomuto  ve světě již  ověřenému způsobu uplatnění specializovaných  sester v péči o kardiologicky nemocné.