Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DETEKCE DEPRESE V KATETRIZAČNÍ LABORATOŘI POMOCÍ BECKOVY STUPNICE PRO HODNOCENÍ DEPRESE

M. Ondráčková, M. Škvařilová, M. Vlková, V. Kvapilová, E. Drtinová, L. Kleslová, J. Zemanová (Karlovy Vary)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XV. výroční sjezd ČKS

Katetrizační laboratoř, Karlovarská krajská nemocnice
Úvod: Tato přednáška navazuje na přednášku o detekci depresivní a úzkostně depresivní symptomatiky u nemocných podstupujících diagnostickou selektivní koronarografii  pomocí krátké verze dotazníku PHQ.
 Cíl studie: Detekce úzkostně depresivní symptomatiky nemocných přijatých ke koronarografii pomocí Beckovy stupnice deprese. Zjistit srozumitelnost otázek, příp. potřebu spolupráce při vyplňování se sestrou nebo lékařem. Vyhodnotit časovou náročnost pro sestru nebo lékaře.
Výsledky: Tento typ dotazníku vyžadoval spolupráci se sestrou nebo lékařem jen malého procenta nemocných.Většina položených otázek i jejich hodnocení byla pro nemocné srozumitelná. Po vysvětlení smyslu dotazníku nám žádný nemocný neodmítl jeho vyplnění. Hodnocení dotazníku je velmi jednoduché a trvá méně než 1 minutu. Tímto dotazníkem jsme detekovali 7% těžkých forem deprese s úvahou o sebevraždě. Těmto nemocným byla nabídnuta psychiatrická léčba.
Závěr: Vyplnění tohoto jednoduchého dotazníku považujeme za časově nenáročný a vhodný k aktivnímu vyhledávání depresí ohrožených kardiaků zejména na pracovištích s vysokým počtem nemocných. Další léčba a sledování vyžaduje spolupráci s psychiatrem.