Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ PRAVOSTRANNÉ SRDEČNÍ KATETRIZACE V LÉČBĚ AKUTNÍHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ NA KORONÁRNÍ JEDNOTCE

A. Volčíková, K. Marcinechová, J. Pařenica, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XV. výroční sjezd ČKS

  Ve vyšetřování centrální hemodynamiky představuje zlatý standard pravostranná srdeční katetrizace. První měření pravostranné srdeční katetrizace na koronární jednotce FN Brno za pomocí Swan-Ganzova katétru bylo provedeno v roce 1993. Během následujících let počet měření postupně vzrostl. V roce 2005 jsme provedli měření Swan-Ganzovým katetrem u 12 pacientů, v roce 2006 u 19 pacientů s těžkým akutním srdečním selháním.
  Na koronární jednotce je zavedení Swan-Ganzova katétru indikováno u pacientů s těžkým srdečním selháním, většinou provázeným hypotenzí špatně reagující na terapii. Informace získané z pravostranné tonometrie slouží k posouzení dostatečného plnění levé komory (PCW 18-20 mmHg), kontinuálního monitorování tlaku v plícnici, stanovení srdečního výdeje v čase a v neposlední řadě k posouzení periferní vaskulární rezistence.

  Kasuistika: 81 letý pacient, ischemik, opakovaně hospitalizovaný na naší klinice, byl referován na koronární jednotku pro těžký plicní edém. Vstupní ekg bez jasných známek ischémie. Dle bed-side echo EF 30%. Posléze dle vysoce pozitivního troponinu I stanovena diagnóza akutního infarktu myokardu. V úvodu nutnost intubace, pro přetrvávající hypotenzi nereagující dostatečně na katecholaminovou podporu (noradrenalin a dobutamin) byl pacientovi zaveden Swan-Ganzův katétr. Dle nižší hodnoty tlaku v zaklínění (PCW= 10 mmHg) byla indikována přes vstupní plícní edém při léčbě katecholaminy pomalá volumoterapie. Minutový srdeční výdej byl 4,9 l/min. Po vzestupu systolického krevního tlaku na 100 mmHg byl podán levosimendan, postupně vysazen dobutamin a snižován noradrenalin. Při této terapii dochází ke zlepšení srdečního výdeje, klesá srdeční frekvence a normalizoval se krevní tlak. Swan-Ganzův katetr je odstraněn do 24 hod bez komplikací. Do 24 hod jsou vysazeny katecholaminy a pacient je extubován.