Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

SROVNÁNÍ AMERICKÝCH, EVROPSKÝCH A ČESKÝCH DOPORUČENÍ PRO FARMAKOLOGICKOU LÉČBU CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ

J. Vítovec (Brno)
Topic: Heart failure
Type: Presentation - doctors, 15th CSC Annual Congress
Presentation suggested for the block of CSC working group/professional society: Česká asociace srdečního selhání

Cíl: Přehled a srovnání farmakologické léčby chronického srdečního selhání v doporučeních ACC/AHA 2005, EHS 2005 a ČKS 2006
Zdroj dat: viz literatura
Výsledky: Základem léčby ve všech doporučeních je inhibice systému renin-angiotensin aldosteron, poté podání betablokátorů, diuretika jsou doporučována při retenci tekutin, digoxin v případě symptomů při maximální předchozí doporučené léčby, či fibrilaci síní s rychlou odpovědí komor. Americká i evropská doporučení mají navíc kombinační léčbu nitráty a hydralazinu (NT+HZ) u nemocných netolerujících inhibitory ACE či sartany nebo u Afroameričanů. Ostatní léčba je léčbou doprovodných onemocnění, která je v českých doporučeních zmíněna jen pro antiagregaci, antikoagulaci a hyperlipidemii.
Závěr: Všechna doporučení se shodují v lékových skupinách, liší se pouze v jednotlivých genericích a dávkách, naše doporučení nezmiňují vůbec léčbu kombinací NT+HZ.
Literatura:
1. ACC/AHA 2005 Guideline Update for the Diagnosis and Management of Chronic Heart Failure in the Adult—summary article. J Am Coll Cardiol 2005;46:1116-43.
2. Guidelines for the diagnosis and treatment of chronic heart failure: executive summary (update 2005): the Task Force for the Diagnosis and Treatment of Chronic Heart Failure of the European Society of Cardiology. Eur Heart J. 2005; 26: 1115–1140
3. Doporučení pro diagnostiku a léčbu chronického srdečního selhání ČKS 2006. Cor Vasa 2007; 49 v tisku

Vypracováno  v rámci VZ MŠMT - MSM0021622402