Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SUPERVIZE A EDUKACE ČESKÝCH SESTER V KAMBODŽI

L. Laciaková, N. Blaškovanová, T. Tláskal (Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXIV. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Kardiologických sester a spřízněných profesí

Úvod

Ve dnech 12.-27.9. se tým lékařů a všeobecných sester dětského kardiocentra zúčastnil humanitárního projektu Ministerstva Vnitra České republiky nazvaného MEDEVAC; ve městě Phnom Penh, Kambodža. Společně s ostatními členy týmu jsme měli za úkol provést ošetřovatelskou supervizi na oddělení kardiochirurgie nemocnice Calmette, kde byla provedena série pediatrických operací na otevřeném srdci. Hlavním úkolem bylo edukovat a případně eliminovat ošetřovatelské postupy, které by mohly potencionálně vést k poškození pacienta či prodloužit jeho pobyt na pooperační jednotce.


Metody

Hlavní použitou metodou byla edukace a supervize. Edukace probíhala převážně ústní formou v anglickém jazyce následovaná demonstrací. K edukaci a supervizi docházelo zejména v brzké době poooperační. Při edukaci jsme se snažili co nejvíce využít tamních materiálnách zdrojů, na ukázku byly použity i nejmodernější materiální zdroje dovezené z ČR. V rámci našeho pobytu jsme dokázali zorganizovat dvě schůze, kterých se zúčastnila jak hlavní a vrchní sestra, tak i vedoucí pracovníci jednotlivých pracovišť. V rámci těchto schůzi jsme se snažili nalézt řešení pro tyto a další nalezené nedostatky v souladu s personálními a materiálními zdroji.


Výsledky

Tamní ošetřovatelský personál projevoval velký zájem o prohlubování a získávání nových informací a postupů. Nově nabyté informace a postupy byli schopni využít a to tak, že je zcela bezprostředně začali používat. Edukace tamního personálu však byla v některých, zejména akutních situacích, stížena horší komunikací – jazyková bariéra. Ovšem vždy jsme nalezli cestu ke správnému výsledku.

Závěr

Prezentace poukazuje na důležitost přítomnosti ošetřovatelského personálu při zahraničních misích, který se edukací a následnou supervizí snaží dosáhnout co nejlepších výsledků v rámci ošetřevatelské péče.