Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SUPERVIZE A EDUKACE ČESKÝCH SESTER V KAMBODŽI - KASUISTIKA

N. Hanzlíková (Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXIV. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Kardiologických sester a spřízněných profesí

Úvod
V rámci humanitárního programu Ministerstva vnitra České republiky - Medevac se ošetřovatelský personál Dětského kardiocentra Praha v roce 2015 zúčastnil mise do Kambodže. Tato prezentace představuje pooperační a následný vývoj jednoho z našich pacientů zahrnutých do tohoto humanitárního projektu.
Metody
Prezentace mapuje vývoj pooperačního období a interakci mezi místním a českým ošetřovatelským personálem.
Výsledky
Vzhledem k nedostatečné péči o dýchací cesty se u pacienta v této vybrané kasuistice rozvinula ventilátorová pneumonie se známkami rozvíjející se sepse. Místní ošetřovatelský personál neprojevil dostatečné vědomosti a schopnosti v oblasti bariérové ošetřovatelské péče a péče o dýchací cesty u ventilovaného pacienta. Edukace a supervize ze strany českého ošetřovatelského personálu byla tedy zaměřena převážně na tato témata. Sestra u lůžka byla vždy na začátku směny poučena o ošetřovatelských postupech a opatřeních v těchto oblastech. Dle možností oddělení byl k tomuto pacientovi požadován anglicky mluvící personál pro odstranění komunikační bariéry a zabezpečení úplného pochopení předávaných informací. Do péče o tohoto pacienta byl zapojen i rehabilitační pracovník docházející za pacienty na oddělení. Edukace probíhala u lůžka pacienta s aktivním zapojením místních sester. Díky tomu se pacientův stav stabilizoval a 20. pooperační den byl propuštěn domů ve výborné kondici.
Závěr
Největší nedostatky v ošetřovatelských postupech byly během mise zaznamenány v péči o dýchací cesty a bariérové ošetřovatelské péči. Edukace místního ošetřovatelského personálu byla tedy zaměřena na tyto oblasti. Součástí toho byl také praktický nácvik u lůžka se zaměřením na odsávání z dolních cest dýchacích. Místní ošetřovatelský personál přijal dobře naši přítomnost na oddělení, projevil zájem o předávání vědomostí a napomohl tak uzdravení pacienta.