Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZMĚNA PARADIGMATU SEKUNDÁRNÍ PREVENCE ICHS: LEPŠÍ KONTROLA KREVNÍHO TLAKU A PORUCH LIPIDOVÉHO METABOLISMU, ALE NARŮST PREVALENCE A NEDOSTATEČNÁ KONTROLA OBEZITY A PORUCH GLYCIDOVÉHO METABOLIZMU

J. Bruthans, O. Mayer Jr., J. Filipovský, R. Cífková, P. Wohlfahrt (Praha, Plzeň)
Tématický okruh: Sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl:  Zjistit vývoj sekundární prevence ICHS v posledních 18 letech.

Soubor a Metodika:  Studie EUROASPIRE I - IV.

Výsledky:  Body mass index a zejména obvod pasu signifikantně narůstaly (z 28,6 na 29,5 kg/m2, resp. z 98,0 na 104,8 cm). Systolický a diastolický krevní tlak významně poklesl (o 9 a o 5 mm Hg). Stejně tak významný sestupný trend vykazoval celkový a LDL-cholesterol (z 5,41 na 4,36 mmol/l a z 3,4 na 2,37 mmol/l). HDL-cholesterol a triglyceridy zůstaly prakticky beze změny, významný vzestup glykemie na lačno byl pozorován mezi EA I a III, v souboru EA IV již vykazoval mírný pokles. Prevalence hypercholesterolemie a nedostatečně kontrolovaného krevního tlaku signifikantně poklesla z 87% na 39%, resp. z 64% na 40%. Naopak prevalence obezity, zvýšeného obvodu pasu a zejména všech kategorií poruch glukózového metabolizmu významně stoupala, prevalence manifestního diabetu dokonce stoupla vice než dvojnásobně (z 23,4 % na 47,7%). Podíl aktivních kuřáků se významněji nezměnil. Preskripce základní farmakoterapie se v průběhu sledovaného období zásadně zlepšila, zejména v případě statinů narostla více než 12krát (ze 7.3 % na 93.3 %). Preskripce antidiabetik se zvýšila trojnásobně, z 9,8 % na 29,6 %. Proporce pacientů s koronární revaskularizací se zvýšila z 49 % na 95 %. 

Závěr: Mění se paradigma sekundární prevence ICHS: zlepšuje se kontrola krevního tlaku a poruch lipidového metabolismu, zejména v důsledku zlepšení medikamentózní léčby, ale narůstá prevalence obezity a poruch glycidového metabolizmu, které nejsou dostatečně kontrolovány změnami životosprávy.

 

Práce byla podpořena grantem IGA MZ ČR NT/13186