Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MAJÍ PLASTIKY AORTÁLNÍ CHLOPNĚ VE SVĚTLE STŘEDNĚDOBÝCH AŽ DLOUHODOBÝCH VÝSLEDKŮ SVÉ PEVNÉ MÍSTO PO BOKU AORTÁLNÍCH NÁHRAD?

T. Martinča, Š. Černý, I. Skalský, V. Zdráhalová, J. Popelová, M. Benešová, P. Pavel, R. Gebauer (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Záchovné operace aortální chlopně se staly za posledních 15 let atraktivním a zároveň žhavým a diskutabilním tématem. Mají několik předností ve srovnání s aortálními náhradami a jsou vhodné především pro mladší pacienty. Cílem sdělení je prezentovat střednědobé až dlouhodobé výsledky a zkušenosti s izolovanou plastikou aortální chlopně bez zákroku na kořeni aorty.

Soubor a Metodika: Od roku 2004 jsme provedli elektivně 105 záchovných operací na aortální chlopni bez zákroku na kořeni aorty. Z toho bylo 79 mužů (75,2%) a 26 žen (24,8%) průměrného věku 42,8 let. U 87% pacientů byla aortální regurgitace hodnocena jako významná (průměr 3,1/4). Nález trikuspidální chlopně jsme zaznamenali u 36 lidí, bikuspidální u 58, unikuspidální u 9 a ve 2 případech se jednalo o quadrikuspidální chlopeň. V 58 případech (53%) byl současně proveden i jiný výkon (výkon na ascendentní aortě bez zákroku na STJ, výkon na mitrální chlopni, koronární rekonstrukce a jiné).

Výsledky: Průměrná délka mimotělního oběhu byla 118 min a doba ischemie 92 min. Doba hospitalizace byla v průměru 7,8 dnů. U 3 pacientů byli pooperačně známky MOS, u dvo s nutností napojení na krátkodobou mechanickou srdeční podporu. Hospitalizační i 30-denní mortalita byla 0%. 4 pacienti zemřeli v průběhu sledování. 5 pacientů bylo reoperovaných, z toho u 2 byla provedena re-plastika a u 3 náhrada aortální chlopně.

Závěr: Dosažené výsledky jsou srovnatelné s publikovanými daty z renomovaných zahraničních pracovišť a utvrzují nás v tom, že záchovné operace aortální chlopně mají své pevné místo ve spektru nabídky operačních řešení aortálních vad i s eventuálním rizikem nutnosti reoperace. Tato skutečnost platí zejména u mladších lidí kdy komplikace spojené především s mechanickou náhradou a nutností warfarinizace s časem roste.


Podpořeno MZČR – RVO, Nemocnice Na Homolce - NNH, 00023884