Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NOVÁ METODIKA OŠETŘENÍ TŘÍSLA PO PUNKCI VENA FEMORALIS

K. Kadlecová, K. Kemzová (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Na našem pracovišti je ročně provedeno 955 ablačních výkonů, z toho 572 komplexních ablací typu izolace plicních žil, ablace komorových tachykardií, komplexních ablačních výkonů pro chronické formy fibrilace síní. Přístup pro ablační a diagnostické katetry je cestou v.femoralis.Od počátku roku 2014 jsme na našem pracovišti zavedli novou metodiku ošetření třísel po provedené ablaci: sutura kožní řasy.

Metodika:Ablace komplexních typů arytmie je na našem pracovišti prováděna při účinné antikoagulaci buď warfarinem s účinnou hodnotou Quickova testu v rozmezí 2-3 INR,nebo jsou nemocní antikoagulováni některým z nových antikoagulačních přípravků. Dále je celý výkon zajišťován infuzí s heparinem tak ,aby bylo během celého výkonu dosaženo ACT nad 350s.Po výkonu je v.femoralis ošetřena suturou kožní řasy ke kompresi v.femoralis ve stavu plné antikoagulační léčby.Sutura je odstaněna  následující den - minimálně 12 hodin od ukončení výkonu.Sledovali jsme akutní komplikace , do kterých je započítána chirurgická revize,závažný hematom, nutnost podání transfuze pro pokles v krevním obraze a dále jsme sledovali četnost prodloužení doby hospitalizace pro uvedené komplikace.Uvedenou metodu jsme nepoužívali pouze v případě, kdy během výkonu byl použit jeden vstup do a. femoralis.Tříslo, kde byla provedena punkce a.femoralis jsme ošetřili standardní kompresí.

Výsledky a závěr:Ve sledovaném období jsme zaznamenali redukci uvedených komplikací ve srovnání s rokem 2013, kdy jsme uvedenou metodu ošetření třísla nepoužívali. Zaznamenali jsme redukci doby hospitalizace po výkonu s předchozím obdobím.Kromě objektivního zlepšení sledovaných parametrů jsme zaznamenali také subjektivně lépe snášený klid na lůžku nemocných.Nejsou omezováni strnulou pozicí na zádech a mají možnost omezeného pohybu na lůžku, což je pociťováno jako významné zlepšení komfortu během hospitalizace.